(1475 S. K. m. 26)
Dava: Davacı, ücret alacağının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davalı T. Denizcilik İşletmeleri Şehir Hatları İşletme Müdürlüğü avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Karar: Davacının görevli olduğu şehir hatları Bostancı İskele gişesinden görevi sırasında meydana gelen hırsızlık olayından dolayı 10.000.000 TL'nin davalı işverence kusurlu görülerek maaşından kesilmesi üzerine kesilen miktarın ve işlemiş faizinin tahsili talebiyle açılmış olan bu davada, mahkemece işçinin maaşında herhangi bir suretle kesinti yapılamayacağı zira olay yönünden ortada bir yargı kararı bulunmadığı gerekçe gösterilerek dava kısmen kabul edilmiştir.
Açıklandığı şekilde ortada böyle bir dava bulunduğuna göre, olayın mahkemece irdelenmesi, gerçekten böyle bir hırsızlığın olup olmadığı öncelikle araştırılarak hırsızlık olgusu belirlendiği taktirde davacının kusurlu olup olmadığı konusu üzerinde durulması gerekir. Bu hususlar üzerinde inceleme ve araştırma yapılarak sonucuna göre bir karar verilmelidir.
Açıklanan şekilde mahkemenin önüne bu husus intikal ettiğine göre esastan konu incelenip değerlendirilmesi gerekirdi. Böyle bir inceleme esasen usul ekonomisinin de gereğidir. Konu böylece mahkeme önüne gelmiş ve taraflar haklı olup olmadıklarını mahkemenin vereceği karara göre belirleneceğini sonucuna göre hareket edeceklerini bildirmişlerdir. Hak arama hürriyeti bakımından da bu davada sorunun çözümlenmesi gerekir. Yazılı şekilde davanın kabul edilmiş olması hatalıdır.
Sonuç: Temyiz olunan kararın yukarıda gösterilen sebepten BOZULMASINA, 19.12.1996 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy