(2821 S. K. m. 31)
Dava: Davacı, kıdem ve sendikal tazminat ile yıllık ücretli izin parasının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi. Gereği konuşulup düşünüldü :
YARGITAY KARARI
1 - Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2 - Davacı sendikal nedenle iş akdinin sona erdirildiğini ileri sürerek sendikal tazminat isteğinde bulunmuş, mahkemece istek doğrultusunda hüküm kurulmuş ise de davalı yargılamanın her aşamasında sendikal nedenin söz konusu olmadığını ekonomik durumun bozuk olması yüzünden davacı ile birlikte sendikalı sendikasız ayrımı yapılmaksızın bir çok işçinin işine son vermek zorunda kaldığını savunmuştur. Gerçekten dosyadaki bilgi ve belgelere göre davacının işine son verildiği tarihe yakın günlerde birçok işçinin işine son verildiği bu işlem yapılırken sendikal faaliyetin davalı tarafça dikkate alındığına dair herhangi bir olgu ve bulguya rastlanmadığı davalının savunmasında samimi olduğu görülmektedir. Böyle olunca sendikal tazminat isteğinin reddine karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde kabulü hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
Sonuç: Temyiz olunan kararın yukarıda gösterilen nedenle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 20/09/1996 gününde oybirliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy