(2822 S. K. m. 7) (1475 S. K. m. 60)
Dava: Davacı, ücret, ücret farkı, eksik ödenen ilave tediye, ikramiye, tehlike sorumluluk primi ve sosyal hak alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, davayı reddetmiştir.
Hüküm süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Karar: Davanın dayanağı 15.6.1995 tarihli protokolün Toplu İş Sözleşmesi zamlarının önler nitelikte olup olmadığıdır. Anılan protokol 1.3.1993- 28.2.1995 tarihleri arasında yürürlükte bulunan Toplu İş Sözleşmesinin yürürlük süresinden sonra düzenlendiğinden geriye yönelik olarak geçerliliği kabul edilemez. Doğmuş olan bir haktan protokol ile vazgeçilmesi ve işçi ücretlerinde indirim yapılması 1475 Sayılı İş Kanunu'nun 60. maddesine de aykırıdır. Diğer taraftan 1.3.1995-28.2.1997 tarihleri arasında yürürlüğe konulan Toplu İş Sözleşmesi 23.11.1995 tarihinde imzalanmış olup bu tarihten önce imzalanan protokol gereği herhangi bir ödeme yapılmış ise bu ödemeler avans niteliğinde olup yeni Toplu İş Sözleşmesinin getirdiği zamların uygulanmasını bertaraf edemez. Bu nedenlerdendir ki taraflar arasında imzalanan protokolün TİS zamlarının önler nitelikte olmadığı kabul edilmeli ancak protokol gereği herhangi bir ödeme varsa bu ödemeler avans niteliğinde kabul edilerek Toplu İş Sözleşmesinin getirdiği zamlardan doğan fark alacaklardan tenzil edilmelidir. Mahkemece yanlış değerlendirme ile isteklerin reddedilmiş olması hatalıdır. Mahkemece yapılacak iş yukarıda açıklanan esaslar doğrultusunda bilirkişiden hesap raporu almak ve sonucuna göre karar vermekten ibarettir.
Sonuç: Temyiz olunan kararın yukarıda belirtilen nedenle BOZULMASINA, 02.07.1997 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy