(4857 S. K. m. 7, 14, 18)
Dava: Davacı, ihbar, kıdem tazminatı, izin ücreti, ikramiye ve ücret farkı alacağının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Karar: 1- Mahkemece hükme esas alınan bilirkişi raporu taraflar arasında 20.4.1994 tarihinde imzalanan sözleşmeye göre düzenlenmiştir.
Oysa ki bu sözleşmenin 1.1.1994 - 31.12.1994 tarihleri arasında geçerli olduğu ve 1994 yılı uygulamasında da taraflar arasında bir ihtilafın doğmadığı anlaşılmaktadır. Taraflar arasında 1995 yılında yeni bir sözleşme imzalandığı anlaşılmaktadır. Ancak bilirkişi ve mahkemenin bu sözleşmeyi tartışmadığı görülmektedir. 1994 yılı için yapılan sözleşmenin daha sonraki yıllarda uygulama olanağı yoktur. Mahkemece yapılacak iş 1995 ve sonraki yıllara ait uygulamanın 1995 yılında imzalanan sözleşme esaslarına uygun olup olmadığını belirlemek ve sonucuna göre bir karar vermekten ibarettir.
Ayrıca 1997 yılında yapılan iyileştirmeye göre davacıya ödeme yapıldığı, bu ödemelerin de bilirkişi ve mahkeme tarafından değerlendirilmediği anlaşılmaktadır. Bu da ayrı bir bozma nedenidir.
Sonuç: Temyiz olunan kararın yukarıda gösterilen nedenle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 27.10.1998 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy