(1475 S. K. m. 24) (2821 S. K. m. 30)
Davacı, davalı Belediyenin sendika üyesi 52 işçi hakkında vermiş olduğu süresiz ücretsiz izne çıkarma kararlarının usul ve yasa hükümlerine aykırı olduğunun tespiti ile iptalini talep etmiştir.
Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
YARGITAY KARARI
Belediye Başkanlığınca süresiz ücretsiz izne çıkarılan 52 işçinin üyesi bulunduğu Belediye-İş Sendikası bu işlemin hukuka aykırılığının tespiti ile iptali isteminde bulunmuş olup mahkemece yapılan yargılama sonunda istek gibi hüküm kurulmuştur. Ancak belirtmek gerekir ki ücretsiz izine çıkarma öğretide benimsenen Dairemizin kararlılık kazanmış uygulamasına göre işten çıkarma niteliğindedir. Somut olayda da süresiz ücretsiz izin söz konusu olduğu için bu konuda tereddüt edilmemesi gerekir. Böyle bir cezanın hukuka aykırılığının tespiti ile birlikte işlemin iptali istemi bir tür işe iade anlamındadır. Oysa İş Hukukunda işyeri sendika temsilciliği dışında işe iade kurumuna yer verilmiş değildir. Bu bakımdan davanın reddine karar verilmesi gerekirken kabulü hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
Sonuç: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 16.12.1998 gününde oybirliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy