(1475 S. K. m. 14)
Dava: Davacı, ihbar ve kıdem tazminatının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, davayı reddetmiştir.
Hüküm süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Karar: Davacı işçi, açmış olduğu bu davada davalı işyerinde çalışırken sendikaya üye olmaya hazırlandığı sırada, görev yaptığı makine da daha önce oluşan arızadan dolayı davalı işverence hizmet akdinin haksız bir şekilde feshedildiğini ileri sürerek ihbar ve kıdem tazminatı istemiştir.
Davalı, davacının çalıştığı iş makinesine büyük zarar verdiğini ve bu zararın 1.200.000.000 lira olduğunu belirterek davanın reddini istemiştir.
Yerel mahkemece davanın reddine karar verilmiştir.
Yukarıda belirtildiği gibi, davalı işveren, davacının çalıştığı makine da hasar meydana geldiğini ve bu hasarın 1.200.000.000 TL olduğunu ileri sürmüş bulunmaktadır. 1475 sayılı İş Kanununun 17/II-h maddesine göre, işçinin kendi isteği veya savsaması yüzünden eli altında bulunan makineleri on günlük ücretinin tutarıyla ödemeyecek derecede hasara uğratması halinde işverene hizmet akdinin bildirimsiz feshine hak verir.
Mahkemece davacının çalıştığı iş makinesinin hasara uğramasında kusuru bulunup bulunmadığı konusunda uzman teknik bilirkişi aracılığıyla inceleme yaptırılıp rapor alınmamış ve yine bilirkişiden zararın miktarı konusunda mütalaa istenmemiştir. Mahkemece eksik incelemeye dayanılarak davanın reddedilmesi isabetsiz olup kararın bozulması gerekmiştir.
Sonuç: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 20.12.1999 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy