(1475 S. K. m. 5)
Dava: Davacı, kıdem tazminatı, fazla çalışma ve yıllık izin ücreti ile bayram ve hafta tatili gündeliklerinin ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Karar: Dosya içeriğinden davacı işçinin işyerinde kümes, kuluçka işçisi olduğu sonucu çıkarılmaktadır. Mahkemece bu konu üzerinde durulmamıştır. 1475 Sayılı İş Kanununun 5/2 maddesinde Tarım işlerinde çalışanların hakkında bu kanun hükümlerinin uygulanamayacağı öngörülmüş olduğundan ve 5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanununun 1. maddesi uyarınca da İş Kanunlarına göre işçi sayılanlarla işverenler arasında açılan davalarda iş mahkemelerinin görevli olacağı belirtildiğinden iş mahkemesi böyle bir davayı görmekle görevli değildir. Bu konu üzerinde durularak gerçekten davacının tarım işçisi olduğu sonucuna varıldığı takdirde dava dilekçesinin görev yönünden reddine karar verilmelidir.
Sonuç: Temyiz olunan kararın yukarıda gösterilen nedenle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 02.02.1999 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy