(2821 S. K. m. 4)
Dava: Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğü vekili ile 1. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı vekili, 2. Tez Koop-İş Sendikası adına Avukat Serdar Erman aralarındaki dava hakkında İş Mahkemesi'nden verilen 12.6.2000 günlü ve 168-535 sayılı hüküm davacı avukatınca temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Karar: Davacı üniversite rektörlüğü, davalı sendika lehine, davalı bakanlıkça 3.12.1999 tarihi itibarıyla işletme düzeyinde yapılan çoğunluk tespiti işlemine; işletme kapsamında kabul edilen işyerlerinin değişik işkollarına girdiğini, çoğunluk tespiti sırasında ayrı tüzel kişiliğe sahip Tıp Fakültesi Eğitim Sağlık Vakfı'na dahil işçiler nazara alınmak suretiyle de hatalı tespit yapıldığını, esasen davalı sendikanın çoğunluğunun bulunmadığını ileri sürerek itiraz etmiş ve davalı bakanlığın 31.1.2000 tarih 1076-2369 sayılı çoğunluk tespit işleminin iptalini istemiştir.
Mahkemece, bilirkişi tarafından davacı işverenin ibraz ettiği ücret ve SSK prim bordroları esas alınmak suretiyle belirlenen sayıya göre davalı sendikanın başvuru tarihi itibarıyla çoğunlukta bulunduğu kabul edilerek itiraz reddedilmiş; ancak işkolu itirazı ve işletme kapsamı hakkında herhangi bir değerlendirme ve irdeleme yapılmamıştır.
Dosyadaki bilgi ve belgelere göre işletme ve bağlı işyeri için işkolu tespiti bulunmadığı anlaşılmaktadır.
O halde öncelikle Sendikalar Kanunu 4. maddeye göre davacı işverene, işletmeye bağlı işyerlerinin girdiği işkolunun tespiti için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na başvurması için süre verilmeli, bu tespitin sonucu bekletici mesele kabul edilerek beklenmeli ve tespitin sonucuna göre de işin esası çözüme kavuşturulmalıdır.
Yukarıda anlatıldığı şekilde araştırma ve inceleme yapılması gerekirken yazılı şekilde hüküm kurulması hatalıdır.
Sonuç: Temyiz olunan kararın yukarıda anlatılan nedenlerle BOZULMASINA, 11.9.2000 tarihinde oybirliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy