(1475 S. K. m. 26/2) (818 S. K. m. 83)
Dava: Davacı, bakiye ücret alacağının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır. Hüküm süresi içinde, davalı avukatınca temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü.
Karar: 1- Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2- Davacı davalıya ait gemide kaptan olarak çalıştığını ücretinin 1250 Amerikan dolan olduğunu, bir kısım ücretin ödenmediğini ileri sürerek alacağın hüküm altına alınmasını istemiştir.
Dosya içerisinde bulunan bir kısım ödeme belgelerinde davacıya avans adı altında fakat Türk Lirası olarak belli miktarlarda ödemeler yapıldığı görülmektedir. Dinlenen iki davacı tanığı da kendilerine Türk Lirası olarak aynı yerde çalıştıklarında ödemeler yapıldığını, davacıya ise Amerikan Doları ödendiğini belirtmişlerdir. Kural olarak ülkede tarafların Türk Lirası üzerinden anlaşmaya vardıkları kabul edilmelidir. Aksine bir durum söz konusu ise bunun açık ve kesin olarak yazılı belge ile ortaya konması gerekir. Bundan başka İstanbul Ticaret Odasının yazısına göre bir kaptana 381.600.000 Türk Lirası ödemesinin kabul edilmesi yolunda bir açıklık mevcuttur. Bu yazılı ve sözlü delillere göre aylık ücretin 381.600.000 TL. olarak kabul edilerek ödenenlerin mahsubu ile bakiye bir alacak kaldığı takdirde tahsiline karar verilmelidir.
Sonuç: Temyiz olunan kararın yukarıda gösterilen sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 21.03.2001 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy