(1475 S. K. m. 13)
Dava: Davacı, ihbar ve kıdem tazminatı, ikramiye, ücret, ücretli izin alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm duruşmalı olarak, davalı avukatınca temyiz edilmiş ise de, HUMK'nun 435. maddesi gereğince duruşma isteğinin süreden reddine ve incelemenin evrak üzerinde yapılmasına karar verildikten ve temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü:
Karar: 1- Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2- Davalı tarafın bilirkişi raporuna karşı yaptığı somut itirazlarda da belirtildiği üzere taraflar arasında düzenlenen yazılı sözleşmede 3 aylık sürenin hitamına 6 hafta kaldığı zaman taraflarca sözleşme fesih edilebileceği şeklinde bir düzenlemeye yer verilmiştir. Bundan sözleşme sanki 3 aylık bir süre için yapıldığı düşünebilirse de öteki maddelerinde sürenin böyle olmadığı ve süresi belirsiz olarak düşünüldüğü sonucu çıkarılmaktadır. Bu durumda 1475 sayılı İş Kanununun 13. maddesi dikkate alınarak çalışma süresine göre 8 hafta üzerinden ihbar tazminatı hesaplanmalıdır. Bundan daha uzun 102 güne göre sonuca gidilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
Sonuç: Temyiz olunan kararın yukarıda gösterilen sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 21.03.2001 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy