(1475 S. K. m. 13, 14, 26)
Dava: Davacı, 1.8.1993-1.4.1998 tarihleri arasındaki sigortalılık hizmetinin tespiti ile kıdem ve kötü niyet tazminatı, fazla çalışma ve yıllık izin parası ile bayram tatili gündeliklerinin ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır. Hüküm süresi içinde taraflar avukatlarınca temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü:
Karar: 1- Torba madde ile, davalı Sosyal Sigortalar Kurumu Genel Müdürlüğünün temiyiz itirazları ile davacının aşağıda ki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2- Davacı işçi, en son günlük ücretinin 1.500.000 lira olduğunun belirterek dava konusu tazminat ve alacaklarının buna göre hesaplanması gerektiğini ileri sürmüştür. Davalı işverende iş müfettişinin denetimi sırasında davacının iddia edilen ücretle çalıştığını belirtmiştir. O halde davacının son günlük ücretinin 1.500.000 lira olduğu kabul edilerek, ihbar ve kıdem tazminatı, yıllık ücretli izin alacağı ve 1.8.1997-1.4.1998 dönemine ait fazla mesai ve genel tatil alacağı bu ücret üzerinden hesaplanmalı ve davacının son dönemde belirtilen ücret üzerinden çalıştığının tespitine karar verilmelidir. Mahkemece davacının anılan tazminat ve alacaklarının yasal asgari ücret üzerinden hesaplanması ve tüm çalışma süresi için asgari ücretle çalıştığının tespitine karar verilmesi hatalıdır.
Sonuç: Temyiz olunan kararın, yukarıda gösterilen nedenle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 21.11.2001 gününde oybirliği ile karar verilmiştir.(¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy