(2822 S. K. m. 61) (1475 S. K. m. 14)
Dava: Davacı, ihbar, kıdem, kötüniyet tazminatları, ikramiye, ücret, izin ile bayram yardımı alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır. Hüküm süresi içinde, davacı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü.
Karar: 1- Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2- Hüküm altına alınan bayram harçlığı sözleşmeden kaynaklandığından 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanunun 61. maddesi uyarınca en yüksek işletme kredisi faizi yürütülmelidir. Bu alacak içinde "reeskont faizi anlamına gelecek şekilde karar verilmesi hatalıdır.
3- 1475 sayılı İş Kanununun 14/11. maddesinde ödenmeyen kıdem tazminatı için gecikme süresi nedeniyle gecikilen süreye göre mevduata uygulanan en yüksek faizin ödenmesine karar verilmesi gerekir. Bu alacak içinde yasal faize karar verilmesi hatalıdır.
Sonuç: Temyiz olunan kararın yukarıda gösterilen sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 03.05.2001 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy