(1475 S. K. m. 13, 17/d)
Dava: Davacı, ihbar tazminatının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Karar: Davacı işçinin, davalıya ait işyerinde genel müdür olarak çalışırken aynı zamanda %40 hissedar olduğu dava dışı ADR firması adına davalı şirketten ticari araç satın alınmış gibi göstererek, davalının bir başka müşteriye satmış olduğu bir ticari aracın motor ve şase numaralarını kullanmak suretiyle sahte olarak bir araç ruhsatı düzenlediği, bu ruhsatı ibraz ederek bir bankadan ADR firması adına araç kredisi aldığı ancak bu krediyi kişisel ihtiyacı için kullandığı dosya içindeki bilgi ve belgelerden anlaşılmaktadır. Bu konuda görüşüne başvurulan mali müşavir bilirkişi, konunun banka ile davacı arasında olduğunu bundan davalının da zarar görmediğini belirtmiş, yerel mahkemece bilirkişi raporu doğrultusunda karar verilmiştir.
Davacı genel müdür olarak çalışmıştır. Çalıştığı otomotiv şirketinden bir başka şirkete gerçekte olmayan bir araç satış işlemlerini yapılmış gibi göstererek, bu konuda davalı şirketin satışını yaptığı bir başka aracın seri numaralarını kullanmak suretiyle menfaat temini yoluna gitmiştir. Davalı şirketin olayla ilgili zararının olup olmaması bu noktada önemsizdir. Davacının eylemi doğruluk bağlılık kurallarına aykırılık oluşturur.
Öte yandan davalı firmanın trafik işlerini takip eden firmaya bir ay içinde 826.286.988 TL fazla ödeme yapılmış olduğu da saptanmıştır. Davacının genel müdür olarak denetim ve görevli bulunduğu gözetilerek yapılan bu fazla ödemeden sorumlu olduğu kabul edilmelidir.
Yapılan bu açıklamalara göre davacı işçinin iş sözleşmesinin feshi haklı nedene dayandığından sözleşmenin kalan süresi ile ilgili ücret isteğine hak kazanması söz konusu olmaz.Mahkemece isteğin reddine karar verilmelidir.
Sonuç: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 11.9.2003 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy