(1475 S. K. m. 14)
Dava: Davacı, kıdem tazminatı, fazla çalışma ve yıllık izin, hafta ve genel tatil gündelikleri ile ücret alacağının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Karar: 1.Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2.Mahkemece davacının hizmet aktinin emeklilik nedeniyle sona erdirildiği kabul edilmiştir. Emeklilik nedeniyle hizmet aktinin sona erdirilmesi halinde, kıdem tazminatına hak kazanılabilmesi için işçinin aylık yada toptan ödemeye hak kazanmış olduğunu, aylık bağlanması veya toptan ödeme yapılması için yaşlılık sigortası bakımından bağlı bulunduğu kuruma müracaat etmiş olduğunu belgelemesi gerekir. 1475 Sayılı Yasanın 14.maddesinde bu husus açıkça düzenlenmiştir. Kıdem tazminatı gecikme faizinin başlangıcı için belgelendirme tarihinin esas alınması gerekir. Mahkemece bu belgenin davalı işverene ulaştığı tarih araştırılmadan davacı işçinin ayrıldığı tarihten itibaren faize hükmedilmesi hatalıdır.
3.Davalı işveren, 24.1.2003 tarihli bilirkişi raporuna itiraz dilekçesi ekinde hafta tatili ve genel tatil alacaklarının ödendiğine dair 19.6.1999 ve 10.7.1999 tarihli, imzalı iki adet para makbuzu ibraz edilmesine rağmen mahkemece bu makbuzlar bir değerlendirmeye tabi tutulmamıştır. Mahkemece bu makbuzlardaki imzaların davacıya ait olup olmadığı davacıdan sorulmalı, gerekirse hesap bilirkişisinden ek rapor alınarak, oluşacak sonuç doğrultusunda davacının hafta tatili ve genel tatil alacakları hakkında hüküm kurulmalıdır. Eksik inceleme ve araştırma ile karar verilmesi hatalı olup, bozmayı gerektirmiştir.
4.Kabule göre de; hüküm altına alınan hafta tatili ve genel tatil alacaklarına ek dava tarihi olan 28.11.2000 tarihinden itibaren yasal faiz yürütülmesi gerekirken, bu alacaklara mahkemece 28.3.2000 gününden itibaren faize hükmedilmesi de hatalıdır.
Sonuç: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 15.10.2003 gününde oybirliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy