(4857 S. K. m. 18)
Dava: Davacı, feshin geçersizliği ile işe iadesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, davayı kabul etmiştir.
Hüküm, süresi içinde taraflar avukatlarınca temyiz edilmiş ve davalı avukatınca da duruşma talep edilmiş ise de, işin mahiyeti itibariyle duruşma isteminin reddine, incelemenin evrak üzerinde yapılmasına karar verildikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Karar: Davacı, davalı işverenin yazılı bir fesih işlemi yapmadan sözlü olarak iş sözleşmesini feshettiğini, feshin sendikal nedenle yapıldığını belirterek 4857 sayılı Yasanın 18 ve devamı maddeleri gereğince feshin geçersizliğine işe iadesine işe başlatılmama halinde bir yıllık ücret tutarında tazminata, boşta geçen süre için dört aya kadar ücrete ve toplu işçi çıkarma kuralına uymaması nedeni ile 30 günlük ücrete karar verilmesini talep etmiştir.
Mahkemece, feshin sendikal nedenle gerçekleştirildiği tespit edildikten sonra, her ne kadar kayıtlarda davacının 6 aylık kıdemi doldurmadığı sabit ise de; işyerindeki uygulamaya göre davalı işverenin işçileri bir ya da bir buçuk ay çalıştırdıktan sonra sigorta girişlerini yaptığını buna göre fesih tarihinde 6 aylık kıdemi doldurduğunu gerekçe göstererek feshin geçersizliğine işe iadesine, işe başlatmama tazminatı ile boşta geçen süre ücretinin kabulüne karar verilmiş davacının toplu işten çıkarma kuralına uyulmaması nedeniyle 30 günlük ücret talebi çalışılmadığı gerekçesi ile reddedilmiştir.
Mahkemece, çalışılmadığı için toplu işçi çıkarma kuralına uyulmaması nedeniyle ücret alacağının reddedilmesi yerindedir. Zira toplu işten çıkarma kuralına uyulmamasının yaptırımı, idari para cezası olarak öngörülmüştür. Ancak işçinin davalı işyerinde çalıştığı süre yönünde, başka bir anlatımla 6 aylık kıdeminin tespitinde varılan sonuç dosya içeriğine uygun düşmemektedir. Zira davacı tanıklarınca da doğrulanan kayıtlara ve davacı imzasını taşıyan bordroya göre davacı davalı işyerine 14.04.2003 tarihinde işe girmiş olup iş sözleşmesinin feshedildiği 12.09.2003 tarihine göre 6 aylık süreyi doldurmamıştır. 4857 sayılı Yasanın 18. maddesinin 1. fıkrası uyarınca davacının feshin geçersizliği, işe iade davasında başka bir anlatımla iş güvencesinden yararlanması için işyerinde 6 aylık kıdeminin bulunması gerekir. Delillere göre bu süreyi doldurmadığından anılan madde hükmü gereğince davanın reddine karar verilmesi gerekir.
Dairemizce, 4857 sayılı Yasanın 20/3 maddesi uyarınca aşağıdaki şekilde karar verilmiştir.
Sonuç: Yukarıda açıklanan gerekçe ile;
1-
Mahkemesinin 08.01.2004 gün ve 599/6 sayılı kararının BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA,
2- Davanın reddine,
3- Harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
4- Davacının yapmış olduğu yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına,
5- Davalı yararına Avukatlık Ücret Tarifnamesi gereğince takdir edilen 300.000.000 TL ücreti vekaletin davacıdan tahsili ile davalıya verilmesine,
6- Davalının yaptığı 8.700.000 TL giderin davacıdan tahsili ile davalıya verilmesine,
7- Davalıdan alınan temyiz harcının isteği halinde kendisine iadesine, Kesin olarak 26.01.2004 tarihinde oybirliği ile karar verildi.(¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy