(1475 S. K. m. 35, 41, 42)
Dava: Davacı, ihbar ve kıdem tazminatı, fazla çalışma ve izin ücreti, bayram ve hafta tatili gündeliği, kötüniyet tazminatı ile ücret alacağının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Karar: 1.Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2.Mahkemece davacının tüm çalışma süresinde haftada 12 saat fazla mesai yaptığı ve bütün milli bayram ve genel tatillerde çalıştığı kabul edilmiştir. Ancak bir kimsenin 7 yılın üzerinde bir süreyle belirtildiği şekilde çalıştığının kabulü insan yaradılışı ve hayatın olağan akışına uygun değildir. Gerçekten de hastalık, özel izin gibi sebeplerle davacı işçinin belirtildiği şekilde çalışmadığı günlerin olması olağandır. Mahkemece fazla mesai ve genel tatil, milli bayram tatili alacaklarından hakkaniyete uygun bir takdiri indirim yapılmamış olması hatalıdır.
3.Davanın reddedilen miktarı yönünden mahkemece hüküm tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık asgari ücret tarifesi uyarınca davalı lehine hükmedilen vekalet ücreti de eksik hesaplanmış olup bu hususta bozmayı gerektirmiştir.
Sonuç: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 30.5.2005 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy