(4857 S. K. m.19, 20, 21, 25)
Dava: Davacı, feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini istemiştir. Yerel mahkeme, isteği kabul etmiştir.
Hüküm süresi içinde taraflar avukatlarınca temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Karar: Davacı, sendikal nedenlerle hizmet aktinin fesh edildiğini iddia ederek feshin iptaline ve işe iadesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı, işyerinin gereksinmeleri, siparişlerin azalması, davacının çalıştığı bölümün kapatılması gibi işyerinden kaynaklanan haklı nedenlerle işçi tenkisatına gidildiğini, ihbar kıdem tazminatlarının ödendiğini, davanın reddi gerektiğini savunmuştur. Mahkemece tanık beyanları ile yetinilerek sonuca gidilmiştir. Dairemizin istikrar kazanan uygulamasına göre sağlıklı sonuca gidilebilmesi için akdin feshine yakın tarihlerde işyerinde çalışan, sendika üyesi olan, sendika üyesi olmayan, işten çıkarılan, işten çıkarılanlardan sendika üyesi olan ve sendika üyesi olmayan, sendika üyeliğinden istifalar olmuş ise, sendika üyeliğinden istifa eden, sendika üyeliğinden istifa edenlerden mevcutsa işyerinde çalıştırılan işçi sayılarının, yeni işçi alınıp alınmadığının, alınmış ise davacı işçinin yerine alınıp alınmadığının, işyerinde işçi çıkarılmasını gerektirir teknolojik ve ekonomik gerek bulunup bulunmadığının, davalının savunduğu gibi siparişlerin azalıp azalmadığının, davacının çalıştığı bölümün kapatılıp kapatılmadığının işyeri kayıtları uzman bilirkişiler vasıtasıyla incelettirilerek saptanması ve tüm deliller birlikte değerlendirilerek sonuca gidilmesi gerekir.
Eksik inceleme ile yazılı şekilde hüküm kurulması hatalı olup, bozmayı gerektirmiştir.
Sonuç: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 8.4.2004 gününde oybirliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy