(2822 S. K. m. 15, 43)
Dava: Birleşik Metal- İş Sendikası adına Avukat Erdinç Tekeli İle GİMAS Girgin Makine İmalat Montaj Müh. San. Tic. AŞ. adına Avukat Erol Akı aralarındaki dava hakkında Karşıyaka 1. İş Mahkemesinden verilen 27.6.2005 günlü ve 612-454 sayılı hüküm, davacı avukatınca temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Karar: Davacı, 2822 sayılı Yasanın 43. maddesine göre tespit ve muvaazanın önlenmesi isteğinde bulunmuştur.
Mahkemece aynı yasanın 15. maddeye dayanarak davanın Bölge Çalışma Müdürlüğünün bulunduğu İzmir İş Mahkemesinde açılması gerektiği gerekçesi ile yetkisizlik kararı verilmiştir. 15. madde yetki tespiti ile ilgilidir. 43. maddenin işyerinden de bu düzenlemenin aynı yasanın 38 ve 39. uncu maddeleriyle ilişkili olduğu görülmektedir. 39/2. fıkrasında ise bu tür davaların iş davalarına bakmakla görevli mahalli mahkemede görüleceği açıklanmıştır. Davanın konusu gereği işyerinde yapılacak tespitlerin işyerine en yakın olan mahalli iş mahkemesinde yapılması işin doğası gereğidir. Zira Bölge Çalışma Müdürlüğünün bulunduğu yerdeki İş Mahkemesinin yetki sınırlarını aşarak dava konusu işyerinde tespit yapması mümkün değildir. Bu nedenle işin esasına girerek hüküm kurulması gerekir iken yetkisizlik kararı vermesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
Sonuç: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 19.07.2005 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy