(4857 S. K. m. 18)
Dava: Taraflar arasındaki, kıdem, izin, fazla çalışma ücreti, hafta tatili ücreti, bayram ve genel tatil ücreti ve pirim alacaklarının ödetilmesi davasının yapılan yargılaması sonunda; ilamda yazılı nedenlerle gerçekleşen miktarın faiziyle birlikte davalıdan alınarak davacıya verilmesine ilişkin hüküm süresi içinde temyizen incelenmesi taraflar avukatınca istenilmesi ve davacı avukatınca duruşma talep edilmesi üzerine dosya incelenerek işin duruşmaya tabi olduğu anlaşılmış ve duruşma için 28.2.2006 Salı günü tayin edilerek taraflara çağrı kağıdı gönderilmiştir. Duruşma günü davacı adına Avukat V.K. ile karşı taraf adına Avukat B.P. geldiler. Duruşmaya başlanarak hazır bulunan avukatların sözlü açıklamaları dinlendikten sonra duruşmaya son verilerek dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Karar: 1- Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, tarafların aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2- Davacının tır şoförü olarak asgari ücret ve yurt dışına çıkışlarda sefer pirimi karşılığında davalıya ait işyerinde çalıştığı dosya içindeki bilgi ve belgelerden anlaşılmaktadır. Mahkemece davacının ayda 1,5 sefer yaptığı ve her birinde 300 EURO aldığı kabul edilerek bu ücret üzerinden hesaplanan kıdem tazminatının kabulüne karar verilmiştir. Davacı işçi aynı zamanda yurt dışı görevi için ödenmesi gereken pirim alacağını da talep etmiş, mahkemece bu isteğin kanıtlanamadığı gerekçesiyle reddine karar verilmiştir.
İşverence bahsi geçen sefer priminin ödendiği kanıtlanabilmiş değildir. Bu yönde bilirkişi hesap raporu da bir değerlendirmeye tabi tutularak isteğin kabulüne karar verilmelidir. Mahkemece pirim isteğinin reddi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
3- Davalı işveren 3000 EURO bedelin davacı uhdesinde kaldığını belirtmiştir. Mahkemece bu konu üzerinde durulmaksızın ve söz konusu bedelin, davaya konu isteklerden mahsubunun gerekip gerekmeyeceği noktasında bir karar verilmeden sonuca gidilmesi hatalı olmuştur.
Sonuç: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, davalı yararına takdir edilen 450.-YTL. duruşma avukatlık parasının davacıya, davacı yararına taktir edilen 450.00 YTL duruşma avukatlık parasının davalıya yükletilmesine, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 28.02.2006 gününde oybirliği ile karar verildi.(¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy