(4857 S. K. m. 17, 19, 20)
Dava: Davacı işçi, iş sözleşmesinin geçerli sebep olmadan feshedildiğini ileri sürerek feshin geçersizliğinin tespiti ile işe iadesine karar verilmesini, işverence işe başlatılmaması durumunda tazminat ile boşta geçen süre ücreti ve diğer haklarının hüküm altına alınmasını talep etmiştir.
Davalı işveren cevap dilekçesinde, iş sözleşmesinin haklı nedenle feshedildiğini belirterek davanın reddine karar verilmesi gerektiğini savunmuştur.
Mahkemece, üretim müdürü olarak çalışan davacının iş güvenliği ve işçi sağlığı konularında önlem almamış olması ve üretim planı dışına çıkılarak üretim yapılması, her iki konuda savunma vermediği gerekçesiyle feshin haklı olduğu gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
Hüküm süresi içinde temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Karar: Öncelikle belirtmek gerekir ki, davacının iş sözleşmesi işverence 4857 sayılı İş Kanununun 17. maddesine dayanılarak ve gerekçe göstermeksizin feshedilmiştir. İşten ayrılma bildirgesinde de fesih nedeni olarak aynı maddeye yer verilmiştir. Böyle olunca mahkemece feshin haklı nedene dayandığına dair hüküm kurulması hatalı olmuştur.
Öte yandan, 4857 sayılı İş Kanununun 19. maddesine göre fesih nedeninin açık ve kesin biçimde işçiye yazılı bildirilmesi şarttır. Somut olayda fesih yazısında sadece kanun maddesinden söz edilmiş, herhangi bir neden gösterilmemiştir. İşverence yapılan feshin geçerli nedene dayandığı gerekçesiyle davanın reddi de doğru olmaz.
Belirtilen nedenlerle, 4857 sayılı İş Kanunun 20. maddesinin 3. fıkrası uyarınca, hükmün bozulmak suretiyle ortadan kaldırılması ve aşağıdaki gibi karar verilmesi gerekmiştir.
Sonuç: Yukarıda belirtilen nedenlerle;
1- Bursa 2. İş Mahkemesinin kararının bozularak ortadan kaldırılmasına,
2- İşverence yapılan feshin geçersizliğine ve davacının işe iadesine,
3- Davacının yasal sürede işe başvurmasına rağmen, işverenin süresi içinde işe başlatmaması halinde ödenmesi gereken tazminat miktarının işçinin 4 aylık ücreti olarak belirlenmesine,
4- Davacının işe iade için işverene süresi içinde başvurması halinde hak kazanılacak olan ve kararın kesinleşmesine kadar en çok dört aylık ücret ve diğer haklarının davacıya ödenmesi gerektiğinin belirlenmesine,
Davacının işe başlatılması halinde varsa ödenen ihbar ve kıdem tazminatının bu alacaktan mahsubuna,
5- Harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
6- Davacı vekille temsil edildiğinden, karar tarihinde yürürlükte olan tarifeye göre 450YTL vekalet ücretinin davalıdan alınıp davacıya verilmesine,
7- Davacı tarafından yapılan (101.40) YTL yargılama giderinin davalıdan alınıp davacıya verilmesine, davalının yaptığı yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına,
8- Peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, kesin olarak, 19.12.2006 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy