(2004 S. K. m. 67) (1475 S. K. m. 14)
Dava: Davacı, icra takibine yapılan itirazın iptali ile icra inkar tazminatının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Karar: Davacı iş akdinin feshinden dolayı tazminat ve bazı işçilik alacakları için yaptığı icra takibine itiraz edilmediğinden itirazın iptali ve takibin devamı ile icra inkar tazminat ödenmesini istemiştir. Davalının ise dosyasına yaptığı itirazda sadece kıdem tazminatına kabul edip ihbar tazminatı, izin, fazla çalışma ve genel tatil ücreti alacakları talep edemeyeceğini savunmuştur. Davalı tarafından kıdem tazminatına mahsuben bir miktar ödemede bulunulmuştur. Mahkemece davalının itirazında miktar yönünden itirazda bulunmadığı için talep edilen miktarlara hükmedilmiştir.
Davalı itiraz dilekçesinde borcun adına ve kıdem tazminatının faizine itiraz etmiştir. Bu nedenle davacıya kıdem tazminatının ödenmesi yolunda kabulü dikkate alınarak iş akdinin haklı neden olmadan feshedildiği kabul edilmelidir. Bu durumda davacının çalıştığı süre itibarıyla hak ettiği ihbar tazminatı ve diğer işçilik alacakları dosyadaki deliller bir değerlendirmeye tabi tutularak belirlenmeli, yapılan ödemeler gerekirse hesap bilirkişisinden rapor alınarak indirilmek suretiyle karar verilmelidir.
Ayrıca alacağın likit olmadığı, hesaplamaya ihtiyaç bulunduğu dikkate alınarak icra inkar tazminatı da reddedilmelidir.
Sonuç: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 04.06.2007 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy