(1475 S. K. m. 14) (4857 S. K. m. 17)
Dava: Taraflar arasındaki, kıdem, ihbar tazminatı farklarının ödetilmesi davasının yapılan yargılaması sonunda; ilamda yazılı nedenlerle gerçekleşen miktarın faiziyle birlikte davalıdan alınarak davacıya verilmesine ilişkin hüküm süresi içinde duruşmalı olarak temyizen incelenmesi davalı avukatınca istenilmesi üzerine dosya incelenerek işin duruşmaya tabi olduğu anlaşılmış ve duruşma için 27.2.2007 Salı günü tayin edilerek taraflara çağrı kağıdı gönderilmişti. Duruşma günü davalı adına Avukat Ali Demir ile karşı taraf adına Avukat Nejat Şahin Önen geldiler. Duruşmaya başlanarak hazır bulunan avukatların sözlü açıklamaları dinlendikten sonra duruşmaya son verilerek dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Karar: Davacı bu davada ihbar ve kıdem tazminatı farkı isteklerinde bulunmuş, davalı işveren cevap dilekçesinde görev yönünden davanın reddinin gerektiğini ileri sürmüştür.
Mahkemece, davacının daha önce kamu kurumlarında memur olarak çalıştığı süre yönünden talep edebileceği emekli ikramiyesi tutarı Emekli Sandığı Genel Müdürlüğünden sorulmuş ve anılan miktar kadar kıdem tazminatı farkına hak kazandığı yönünde karar verilmiştir.
Davacının Kamu kurumu işyerinde kapsamdışı personel statüsünde çalıştığı tartışma dışıdır. Uyuşmazlık Mahkemesinin 22.1.1996 gün ve 1/1 sayılı ilke kararı uyarınca özelleştirme kapsamında bulunan işyerinde kapsamdışı statüde çalışanların kurumlarıyla olan ilişkilerinde idari yargı görevlidir. Davacı da iş sözleşmesinin feshine dair işlemin iptali için İdare Mahkemesinde yürütmeyi durdurma istekli olarak bir dava açmış ve anılan mahkeme tarafından feshe dair kurum işlemi yönünden yürütmenin durdurulmasına karar verilmiştir. Böyle olunca davanın görev yönünden reddi gerekirken, işin esasına girilerek yazılı şekilde isteğin kabulü yönünde karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
Sonuç: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, Davalı yararına takdir edilen 500.00 YTL. duruşma avukatlık parasının karşı tarafa yükletilmesine, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 27.02.2007 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy