(1475 S. K. m. 14) (4857 S. K. m. 17, 25) (1086 S. K. m. 275)
Dava: Davacı, kıdem, ihbar tazminatı alacağının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, isteği hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davalılar avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi İ.P. tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Uyuşmazlık feshin hukuki niteliği noktasında toplanmaktadır. İşveren iş sözleşmesini 4857 sayılı kanunun 25/II.-ı maddesine dayanarak feshetmiştir.
Feshe neden olan olay dozerde meydana gelen maddi hasara yöneliktir. Söz konusu eylemden doğan zarara ilişkin kusur incelemesi makine mühendisi tarafından yapılacak bir inceleme ile belirlenebilir. Mahkemece hükme esas alınan bilirkişi raporu hukukçu bilirkişi ancak hukuk uyuşmazlığında hesaba yönelik değerlendirmede bulunabilir. Makine ile ilgili bir konuda rapor düzenlenmesi H.U.M.K.'nun 275 ve devamı maddesine aykırıdır.
Mahkemece yapılacak iş konusunda uzman bilirkişi aracılığı ile zararı kusur oranında belirlemek, dosyadaki diğer bilgi ve belgelerle birlikte bir değerlendirmeye tutmak, eyleme uyan 25./II-ı maddesi göz önünde tutularak sonuca varmaktır. Eksik ve hatalı inceleme ile karar verilmiş olması hatalıdır.
Sonuç: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 21.03.2008 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy