(2821 S. K. m. 18)
Dava: Davacı, disiplin kurulu kararının iptaline ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi S.Betin tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Uyuşmazlık Disiplin Kurulu Kararının iptaline ilişkindir.
Mahkemece, istek kış şartlarında kullanılan araçlara antifiriz konulması görevlerinin işverene ait olduğu gerekçesi ile kabul edilmiştir.
İşveren belediyedir. İşyerinde birden fazla aracın bulunması kaçınılmazdır. Bu nedenle araçların tamiri, bakım ve onarımı konusunda bir düzenleme yapılması gereği açıktır. Öte yandan, araç kullanan şoförlerin aracı kullanmak üzere aldığında en azından kontrolde bulunması özen borcunun gereğidir. Başka bir anlatımla eylemle ilgili işçi ve işverenin bazı yükümlülüklerinin varlığı kaçınılmazdır. Bu durumda mahkemece yapılacak iş işyerindeki yönetim ile ilgili tüm talimatların ve yönergelerin, yazılı belgelerin göz önünde tutulması, araçlarla ilgili önceki uygulamaların tereddüde yer vermeyecek şekilde belirlenmesi, iş güvenliği tüzüklerinin ele alınarak uzman bir bilirkişi aracılığı ile yeterli araştırmaya girilerek sonuca varılması gerekirken, yazılı şekilde eksik inceleme sonucu hüküm kurulması hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
Sonuç: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 21.02.2008 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy