(1475 S. K. m. 14)
Dava: Davacı, ihbar ve kıdem tazminatı, fazla çalışma ve izin ücreti, bayram, hafta ve genel tatil gündeliklerinin ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, karar verilmesine yer olmadığına karar vermiştir.
Hüküm süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Karar: Davacı, fazlaya ilişkin haklarını saklı tutarak kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla mesai, bayram ve genel tatil, hafta tatili ve yıllık ücretli izin alacakları talebinde bulunmuştur.
Davalı, davacının davaya konu ettiği alacaklarının, davadan sonra vekalet ücreti ile birlikte davacı vekilinin banka hesabına 17.11.2006 günü ödendiğini ileri sürüp, buna dair banka dekontunu ibraz ederek davanın reddini istemiştir.
Mahkemece, dava konusu alacakların dava açıldıktan sonra ödendiği ve davanın konusu kalmadığı gerekçesiyle bir karar verilmesine yer olmadığına şeklinde hüküm kurulmuştur.
Davacı, fazlaya ilişkin haklarını saklı tutarak iş bu kısmi davaya konu işçilik alacaklarını talep etmiştir. Usul hukukunda fazlaya ilişkin hak saklı tutularak açılan kısmi dava, talep edilen miktar kadar edayı içeren bir nitelik taşımakla birlikte aynı zamanda ileride ek dava veya ıslahla istenebilecek, asıl alacağın tamamının tespitine de yöneliktir. Bu nedenle öncelikle davacının alacağının tamamı ehil bir bilirkişi aracılığıyla belirlenmelidir. Davacının başka bir alacağının bulunmadığının anlaşılması halinde şimdiki gibi karar verilmeli, alacağın daha fazla çıkması halinde fazlaya ilişkin hak saklı tutulmalıdır.
Her dava açıldığı tarihteki şartlara göre değerlendirilir. Davacı dava dilekçesinde faiz talep etmiştir. Mahkemece davanın konusu kalmadığından karar verilmesine yer olmadığına karar verilmesine rağmen faiz konusunda bir hüküm oluşturulmaması eksikliktir. Dava konusu her bir alacağa alacağın niteliğine göre ödeme tarihine kadar faiz uygulanmalıdır. Mahkemece faiz konusunda karar verilmemesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
Sonuç: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye İADESİNE, 21.05.2007 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy