(1475 S. K. m. 14) (4857 S. K. m. 17, 32, 57)
Dava: Davacı, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, ücret alacağı, 2002-2003 yılları ve 2004 Ocak ayı 14 günlük ücret farkı, izin ücreti, 2001-2004 dönemi ikramiyeleri, kömür yardımı alacağı, 2002-2003 yılları 10 ar günden toplam 20 günlük ücret bayram ücreti, iş güvencesi tazminatının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi G. Demirtaş Tuna tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Karar: 1- Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2- Davacı yerel seçimlerden sonra hizmet akitlerinin askıya alındığını ve yerlerine yeni işçi alındığını, belediye başkanını desteklemedikleri için hizmet akitlerine bu şekilde son verilmiş olduğunu iddia ederek ihbar, kıdem, işgüvencesi tazminatı ve bir kısım işçilik alacaklarının hüküm altına alınmasını istemiştir.
Mahkemece, askıya almanın akti fesih niteliğinde olduğu kabul edilerek ihbar kıdem ve işgüvencesi tazminatı istekleri kabul edilmiştir.
Toplu iş sözleşmesinin 24. maddesinde aktin feshi halinde işçi sayısına bakılmaksızın 4857 sayılı İş Kanunu'nun iş güvencesine ilişkin hükümlerinin uygulanacağı ve maaşının 12 katı (bir yıllık maaşı) tutarında işgüvencesi ödeneği ödeneceği düzenlenmiştir. Dosyada mevcut SSK dönem bordrolarında her ne kadar davalı Belediye'de çalışan işçi sayısı 30 kişinin altında ise de toplu iş sözleşmesinin 24. maddesi hükmüne göre davacı iş güvencesi kapsamında olup işe iade davası açmamış, feshin geçersizliği ileri sürmemiştir. Dolayısıyla toplu iş sözleşmesinde düzenlenen iş güvencesi tazminat alacağını isteyemez. Bu sebeple iş güvencesi tazminatı isteğinin reddi gerekirken kabulü hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
Sonuç: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 23.12.2008 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy