(4857 S. K. m. 18, 21)
Dava: Davacı, feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, isteği hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi S. G. tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Karar: Davacı işçi, iş sözleşmesinin işverence geçerli neden olmadan feshedildiğini ileri sürerek feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini, işe başlatılmama halinde ödenmesi gereken tazminat ile boşta geçen süre ücretinin belirlenmesini istemiştir.
Davalı işveren, davacının işyerini terk etmek suretiyle iş sözleşmesini kendisinin feshettiğini belirterek davanın reddine karar verilmesi gerektiğini savunmuştur.
Mahkemece davacı tanıklarının beyanları ve Çerkezköy 1.Noterliğinin 8.3.2006 tarih ve 3830 yevmiye nolu tespit tutanağı içeriğinden iş sözleşmesinin davalı işverence haklı ve geçerli neden olmadan feshedildiği gerekçesi ile davanın kabulüne karar verilmiştir.
Davalı işverence temyiz aşamasında davacı işçi ile aralarında düzenledikleri Sulh ve İbra Protokolü bulunduğunu belirterek, ibraz ettiği 30.11.2007 tarihli Protokol uyarınca davanın reddine karar verilmesini istemiştir. Anılan belgede özetle; U... Tekstil A.Ş. tarafından davacıya işe iade davası ile ihbar ve kıdem tazminatı, ücret v.s. alacakları karşılığında toplam 24.000 YTL ödeneceği, bunun karşılığında davacının davadan feragat edeceği/ettiği belirtilmiştir. Söz konusu belgeye karşı davacıdan diyecekleri sorulmak, gerekli inceleme ve değerlendirmeye tabi tutularak sonucuna göre bir hüküm verilmek üzere kararın bozulması gerekmiştir.
Sonuç: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 16.06.2008 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy