(1475 S. K. m. 14) (4857 S. K. m. 17, 32, 41, 46, 47)
Dava ve Karar: Davacı, kıdem, ihbar tazminatı, ödenmeyen aylık ücreti, fazla mesai ile hafta tatili alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, davayı reddetmiştir.
Hüküm süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi Y.Tekbaş tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
1- Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2- Davacı davalıya ait ticari otobüste şehirlerarası şoför olarak dokuz ay süre ile çalıştığını hizmet aktinin haklı neden olmadan feshedildiğini iddia etmiştir.
Davalı çalışması sırasında işi kendi terkettiğinden tazminata hak kazanamadığını savunmuştur.
Mahkemece, sigortalılığının olmadığı, çalıştığı sürenin belli olmadığı ifade edildikten sonra taraflar arasında hizmet akti bulunmadığı gerekçesi ile davanın reddine karar verilmiştir.
Dosyada bulunan Ankara Şehirlerarası garajına ait çıkış belgelerinden ve araç şoförü olarak imzaladığı tutanak belgelerinden davacının 25.8.2004-28.2.2005 tarihleri arasında 99 kez AŞTİ garajından çıkış yaptığı görülmektedir. Nevşehir'de oturan davacı Ankara'daki bu terminale aynı şekilde geldiğine göre belirtilen zaman aralığında düzenli olarak çalışmıştır. Bu zaman süresinde sigortalı yapılmamış olması iş sözleşmesinin oluşmasına engel değildir. Öte yandan davalı tanıkları da çalıştığını mahkeme ifadelerinde belirttikleri gibi davalının da davacının çalışmadığı yolunda bir savunması bulunmamaktadır.
Böyle olunca belirtilen tarihler arasında hizmet akti ile çalıştığı kabul edilerek ihbar tazminatı, fazla mesai ve hafta tatili, ücret talepleri ile ilgili olarak davanın esasına girilerek değerlendirme yapılması gerekirken yazılı şekilde davanın reddine karar verilmesi hatalıdır.
Sonuç: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 16.03.2009 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy