(4857 S. K. m. 18, 25)
Dava: Davacı, feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Karar: İş sözleşmesinin davalı işveren tarafından geçerli neden olmadan feshedildiğini belirten davacı işçi, feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini talep etmiştir.
Davalı işveren vekili, davacının iş sözleşmesinin 23.01.2004 tarihinde görevi olmadığı halde forklift kullanması sonucu otomatik kapıya çarpmak sureti ile hasar meydana getirmesi ve bu hasarın 30 günlük ücretini aşması nedeni ile 4857 sayılı İş Kanunu'nun 25/II-ı maddesi uyarınca haklı olarak feshedildiğini savunmuştur.
Mahkemece, işyerinde yapılan keşif ve üç kez alınan bilirkişi raporlarına itibar edilerek, 23.01.2004 tarihinde davacının forklift aracını kullanırken, 1.805,86 YTL'lik zararın meydana geldiği, bu olayda davacının aracı kullanırken dikkatsizliği nedeni ile %20, davalı işverenin ise, gerekli eğitimi vermeden ve ehliyeti olmadığını bildiği davacıya aracı kullandırmasından dolayı %80 oranında kusurlu oldukları, kusur oranına göre davacıya isabet eden hasar miktarının 361,7 YTL olduğu, bu miktarın 30 günlük ücreti olan 524,41 YTL'yi aşmadığı, feshin haklı nedene dayanmadığı gerekçesi ile davanın kabulüne karar verilmiştir.
4857 Sayılı İş Kanunu'nun 18. maddesinde iş sözleşmesinin işveren tarafından işçinin yeterliliğinden veya davranışlarından kaynaklanan geçerli bir sebebe dayanılarak feshedilebileceği düzenlenmiştir. Söz konusu geçerli sebepler İş Kanunu'nun 25. maddesinde belirtilen derhal fesih için öngörülen nedenler yanında, bu nitelikte olmamakla birlikte, işçinin ve işyerinin normal yürüyüşünü olumsuz etkileyen hallerdir. İşçinin yeterliliğinden veya davranışlarından kaynaklanan sebepler ancak işyerinde olumsuzluklara yol açması halinde fesih için geçerli sebep olabilirler. İş ilişkisinin sürdürülmesinin işveren açısından önemli ve makul ölçüler içinde beklenemeyeceği durumlarda, feshin geçerli sebeplere dayandığı kabul edilmelidir.
Somut olayda, forklift ehliyeti olmayan davacı işçi, bu aracı kullanırken, işyerinde kapıya çarpmak sureti ile hasar meydana getirmiş ve işveren bundan zarar görmüştür. Ortaya çıkan hasar davacı işçinin 30 günlük ücretinden fazla ise de, kusur oranına isabet eden kısım, 30 günlük ücretinden daha azdır. Mahkemece, kusura göre hasarın 30 günlük ücretinden az olduğu gerekçesi ile iş sözleşmesinin feshinin haklı nedene dayanmadığı şeklindeki tespiti yerindedir. Ancak her haksız neden, yukarda açıklandığı gibi, geçersiz neden değildir. Haklı neden niteliğine varmayan, ancak işyerinde olumsuzluklara yol açan ve işçinin davranışlarından kaynaklanan nedenler geçerli neden olarak kabul edilmektedir. Davacının haklı neden teşkil etmeyen, ama işvereni zarara uğratan bir davranışı vardır. 4857 sayılı İş Kanunu'nun 18. maddesinin gerekçesinde, işçinin davranışlarından kaynaklanan nedenler arasında, işçinin 30 günlük ücretini aşmayan zararlandırıcı davranışı geçerli neden olarak sayılmıştır. Davacının davranışı ile işvereni en az 20 günlük ücreti tutarında zarar uğrattığı sabittir. İşçinin bu davranışı işyerinde olumsuzluklara yol açmıştır. Davranışlarından kaynaklanan geçerli neden vardır. Davanın reddi yerine yazılı şekilde kabulü hatalıdır.
4857 sayılı İş Yasasının 20/3 maddesi uyarınca Dairemizce aşağıdaki şekilde karar verilmiştir.
Sonuç: Yukarda açıklanan gerekçe ile;
1- Mahkemenin kararının BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA,
2- Davanın REDDİNE,
3- Harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
4- Davacının yapmış olduğu yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına, davalının yaptığı 12.00 yargılama giderinin davacıdan tahsili ile davalıya ödenmesine,
5- Karar tarihinde yürürlükte bulunan tarifeye göre 450-YTL ücreti vekaletin davacıdan alınarak davalıya verilmesine,
6- Peşin alınan temyiz harcının isteği halinde davalıya iadesine, kesin olarak, 21.05.2007 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy