(1475 S. K. m. 14) (4857 S. K. m. 17, 57)
Dava: Taraflar arasındaki, kıdem, ihbar tazminatlarıyla izin alacaklarının ödetilmesi davasının yapılan yargılaması sonunda; ilamda yazılı nedenlerle gerçekleşen miktarın faiziyle birlikte davalıdan alınarak davacıya verilmesine ilişkin hüküm süresi içinde duruşmalı olarak temyizen incelenmesi davalı avukatınca istenilmesi üzerine dosya incelenerek işin duruşmaya tabi olduğu anlaşılmış ve duruşma için 25.11.2008 Salı günü tayin edilerek taraflara çağrı kağıdı gönderilmişti. Duruşma günü davalı adına Avukat Ferda Bora ile karşı taraf adına Avukat Zekeriya Türker geldiler. Duruşmaya başlanarak hazır bulunan avukatların sözlü açıklamaları dinlendi. Duruşmaya son verilerek Tetkik Hakimi Ş.Çil tarafından düzenlenen rapor sunuldu, dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Karar: 1- Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2- Davalı vekili temyiz dilekçesi ekinde davacı işçinin emekliliğinin ardından 4.01.1999 tarihinde kıdem tazminatı ödendiğine dair belge sunmuştur. İtiraz niteliğindeki bu savunma üzerinde durulmalı ve belgeye karşı davacının diyecekleri sorularak bir karar verilmelidir.
3- Dosya içinde bulunan Sosyal Sigortalar Kurumu hizmet dökümü kayıtlarına göre, davacı işçinin hesaplamaya konu dönem içinde 24.06.1993-19.05.1995 tarihleri arasında 191419 numaralı işyerinden sigorta primlerinin ödendiği anlaşılmaktadır. Bahsi geçen işyerinin davalı işverenle ilgisinin olup olmadığı araştırılmadan sonuca gidilmesi de hatalı olmuştur.
4- Davacı işçinin tır şoförü olarak çalışması sırasında ayda bir buçuk defa yurtdışı seferine çıktığı kabul edilerek tazminata esas ücreti belirlenmiştir. Davacı tanığı genellikle ayda bir sefer yapıldığını açıklamış, bazen iki sefer yapılabildiğini bildirmiştir. Dosyaya davacının yurtdışına giriş ve çıkış tarihlerini gösteren bir kısım pasaport kayıtları sunulmuştur. Söz konusu kayıtlar incelenmeden aylık bir buçuk sefer hesabıyla sonuca gidilmesi hatalı olmuştur. Dosya içinde bulunan pasaport kayıtları ile tanık beyanları yeniden bir değerlendirmeye tabi tutulmalı ve usulü kazanılmış hak ilkesi de gözetilerek bir karar verilmelidir.
Sonuç: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, Davalı yararına takdir edilen 550 YTL. duruşma avukatlık parasının karşı tarafa yükletilmesine, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 25.11.2008 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy