(1475 S. K. m. 14) (4857 S. K. m. 17, 32, 41, 46, 47)
Dava: Davacı, kıdem ve ihbar tazminatı, fazla çalışma, hafta tatili, ulusalbayram, genel tatil, ücretalacaklarının ödetilmesinekarar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde taraflar avukatlarınca temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi A. G. tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Karar: Davacı, iş sözleşmesinin davalı işveren tarafından haksız olarak feshedildiğini bildirerek kıdem ve ihbar tazminatları ile fazla çalışma, hafta tatili, ulusal bayram, genel tatil ücretleri ve ücret alacakları talebinde bulunmuştur.
Davalı, öncelikle taraf sıfatı yokluğundan dolayı davanın reddini talep ettiklerini bildirerek davacı isteklerinin reddini savunmuştur.
Mahkemece, öncelikle taraf sıfatı yokluğu ile ilgili olarak gerekli araştırmalar yapılmış, itirazla ilgili değerlendirmeler sonucu davanın doğru hasma yöneltildiği anlaşılmakla davanın esasına geçilmiş, davacının işten çıkışı konusunda işverenin iş akdini haksız feshettiğine ilişkin kesin ve açık olarak iddiasını ispatlayamadığı kabul edilerek davacının sübut bulmayan ihbar ve kıdem tazminatı taleplerinin ayrı ayrı reddine karar vermek gerektiği, dosyaya gelen kayıtlar, tanık beyanları birlikte değerlendirildiğinde davacının sübut bulan hafta tatili, ulusal bayram, genel tatil ve fazla çalışma ücretleri ile ücret alacaklarının kabulü gerektiği kanaatine varılarak istekler kısmen hüküm altına alınmıştır.
Hüküm taraflar avukatlarınca temyiz edilmiştir.
1- Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre davalının tüm, davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2- Taraflar arasında uyuşmazlık iş sözleşmesinin feshi noktasında toplanmaktadır.
Davacının dershaneye gitmek istediği günlerde kendisinden fazla çalışma yapması talep edilmektedir. Davacının bunu kabul etmemesi üzerine işveren tarafından iş sözleşmesi feshedilmiştir. Davacı işçinin fazla çalışma yaptığı, hafta tatili ile ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalıştığı sabittir. Öte yandan feshin haklılığını kanıtlama yükü işverendedir. Mahkemece bu yükümlülüğün işçiye verilmesi de isabetsizdir. Kıdem ve ihbar tazminatlarının hüküm altına alınması gerekirken bu taleplerin reddine karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
Sonuç: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 24.02.2011 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy