MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ
DAVA :Davacı, hizmet zammı alacağının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2-Uyulmasına karar verilen bozma ilamından sonra davalı hastanenin, önceki Yargıtay bozma ilamları nedeniyle hastane mühendisliğine bağlı teknisyenlerle birlikte sıhhi tesisat işlerinde çalışan davacıya TİS 55/1 deki zammı, 08.03.2005 tarihinden itibaren ödemeye başladığı uyuşmazlık konusu değildir.
Hükme esas alınan bilirkişi raporunda davacıya bu nedenle 08.03.2005- 15.01.2007 tahileri arasında ödenen miktar düşülerek farkının kabulüne karar verilmiştir.
TİS 55/1 de;".kariyerleri karşılığı emsali memur personele ödenen " tutarın hizmet zammı olarak ödeneceği yazılıdır.
Bozmadan önceki bilirkişi raporunda önlisans mezunu iki çalışana göre dava konusu alacaklar hesaplanmış, bozma sonrası alınan ve hükme esas alınana bilirkişi raporunda ise, bu kez ödenmesi gereken miktarlar hangi emsali memurun esas alındığı yazılmadan ve daha farklı miktarlarda esas alınmıştır.
Davacı ilkokul mezunudur. Dosya içerisnde bulunan Bakanlar Kurulu kararı ekindeki 11 sayılı cetvele göre özel hizmet zammının memurların tahsil durumuna göre belirlendiği anlaşılmaktadır. Böyle olunca; davalı Bakanlığa bağlı hastanelerde, davacıya kariyerinin karşılığı emsal olabilecek memur personel tespit edilerek ona ödenen ve TİS 55/1. maddede sayılı olan miktarların hizmet zammı olarak hesaplanması gerekirken, emsali olan memur personel ve ona yapılan ödemeler tespit edilmeden eksik inceleme ile fark alacak hesaplanarak, kabulüne karar verilmesi hatalıdır.
SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, 18.02.2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy