MAHKEMESİ : 11. İŞ MAHKEMESİ
DAVA :Davacı, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, yıllık izin ücreti, fazla mesai ücreti, ücret alacağı ile hafta tatili ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
A) Davacı İsteminin Özeti:
Davacı, 7.1.2007 tarihinde imalat formeni olarak çalışmaya başladığını, 9.11.2009 tarihinde maaşının ödenmemesi nedeni ile iş akdini haklı olarak feshettiğini,haftada 3 saat fazla çalışma yaptığını, son yıla ait yıllık iznini kullanmadığını iddia ederek kıdem ve ihbar tazminatları ile yıllık izin, ücret, fazla çalışma ve hafta tatili alacaklarının davalıdan tahsilini istemiştir.
B) Davalı Cevabının Özeti:
Davalı, haklı nedenle iş akdini feshettiğini iddia eden davacının ihbar tazminatı talep edemeyeceğini, ücret ve yıllık izin alacağı bulunmadığını, 2009 yılı Temmuz ayına ait ücretinin 6.11.2009 tarihinde ödendiğini, iş yerinde fazla çalışma yapılmadığını ancak işlerin yoğunluğu nedeni ile yapılmışsa bordro ile ödendiğini, hafta tatilinde çalışmadığını savunarak davanın reddini istemiştir.
C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davacının ücretlerinin ödenmemesi nedeni ile iş akdini haklı nedenle feshettiği gerekçesi ile davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
D) Temyiz:
Kararı davalı temyiz etmiştir.
E) Gerekçe:
1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2- Mahkemece hizmet süresinin başlangıç tarihi davacı iddiası gibi 7.1.2007 olarak kabul edilmişse de dosya içindeki hizmet döküm cetveli ile davacı imzası bulunan iş sözleşmesi ve iş başvuru talep formu uyarınca hizmet süresinin başlangıcı 9.1.2007 tarihidir.
Bu sebeple davacının hizmet süresinin başlangıcının 9.1.2007 yerine 7.1.2007 olarak kabulü ile yapılan hesaplamalara göre hüküm verilmesi hatalıdır.
F) Sonuç:
Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 09.12.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy