MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ
DAVA : Davacı Üniversite vekili tarafından davalı işçi aleyhine Üniversitenin zararının tahsili talebi ile dava açılmış,
Mahkemece yapılan yargılama sonunda davanın reddine karar verilmiştir.
Mahkemenin davanın reddi kararı davacı Üniversite vekili tarafından süresinde temyiz edilmiş,
Mahkemece davacı vekilinin temyiz talebi “ Davacının süresinde temyiz harç ve masraflarını yatırmadığı “ gerekçesi ile reddedilmiştir.
Davacı Üniversite vekili temyiz talebinin reddi kararını da süresinde temyiz etmiştir.
Davacı Üniversite 2547 sayılı yasaya tabi vakıf üniversitesi olup, vakıf üniversiteleri 2547 Sayılı Yasa’ nın 56/b ve “ Vakıflarca kurulacak yükseköğretim kurumları, bu Kanunun 56 ncı maddesinde yer alan mali kolaylıklardan, muafiyetlerden ve istisnalardan aynen istifade ederler” şeklindeki Ek Madde 7 delaleti ile Harçlar Yasa’ sının 13/j maddesi uyarınca harçtan muaftır.
Harçtan muaf üniversitenin temyiz talebinin “ süresinde temyiz harç ve masraflarını yatırmadığı “ gerekçesi ile reddedilmesi yasaya açıkça aykırı olduğundan Mahkemenin davacı vekilinin temyiz talebinin reddine ilişkin 31.10.2014 tarihli ek kararının ortadan kaldırılmasına karar verilerek yapılan temyiz incelemesi sonunda; dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre davalı Üniversite vekilinin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2- Mahkemece davalı Üniversitenin 2547 Sayılı Yasa’ nın 56/b ve “ Vakıflarca kurulacak yükseköğretim kurumları, bu Kanunun 56 ncı maddesinde yer alan mali kolaylıklardan, muafiyetlerden ve istisnalardan aynen istifade ederler” şeklindeki Ek Madde 7 delaleti ile Harçlar Yasa’sının 13/j maddesi uyarınca harçtan muaf olduğunun gözetilmemesi hatalı olup, bozma sebebi ise de, bu yanlışlığın düzeltilmesi yeniden yargılamayı gerektirmediğinden hükmün HMK. nun geçici 3/2. maddesi yollaması ile HUMK. nun 438/7. maddesi uyarınca düzeltilerek onanmasına karar verilmiştir.
Sonuç:
Hüküm fıkrasının 2 numaralı bendinin çıkartılarak, yerine;
“ 2- Davalı Üniversite harçtan muaf olduğundan harca hükmedilmesine yer olmadığına,
Davacının yatırdığı başvuru ve peşin harcın karar kesinleştiğinde ve isteği halinde davacıya iadesine, “ bendinin yazılmasına, hükmün bu şekilde DÜZELTİLEREK ONANMASINA, 31.03.2016 tarihinde oy birliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy