(1412 S. K. m. 251, 308/8) (765 S. K. m. 456/4, 457/1, 55/3)
Dava: Etkili eylem suçundan sanık C.M.'nin TCK.nun 456/4, 457/1, 55/3, 647 Sayılı Yasanın 4. maddeleri uyarınca 350.000 lira ağır para cezası ile cezalandırılmasına, 647 Sayılı Yasanın 6. maddeleri gereğince cezasının ertelenmesine, TCK.nun 36. maddesi gereğince suçta kullanılan bıçağın zoralımına ilişkin Ahlat Sulh Ceza Mahkemesince 7.7.1995 gün ve 19-24 sayı ile verilen karar, sanık müdafiinin temyizi üzerine dosyayı inceleyen Yargıtay 2. Ceza Dairesince 18.4.1996 gün ve 3361-4421 sayı ile tebliğnameye aykırı olarak onanmıştır.
Yargıtay C. Başsavcılığı ise, 13.5.1996 gün ve 86033 sayı ile Uyuşmazlık konusu olayda en son söz sanığa verilmeden CMUK. nun 251. maddesindeki kurala aykırı biçimde hüküm kurulmuştur. Bu aykırılık CMUK. nun 308/8. maddesi gereği bozma nedenidir. Daha önce aynı konuda yapılan itiraz Ceza Genel kurulunca aynı yönde sonuçlandırılmıştır. şeklindeki gerekçeyle itiraz ederek Özel Dairenin onama kararının kaldırılarak Yerel Mahkeme hükmünün bozulmasına karar verilmesini talep etmiştir.
Dosya Birinci Başkanlığa gönderilmekle Ceza Genel Kurulunca okundu, gereği konuşulup düşünüldü:
Karar: İncelenen dosyaya göre; 7.7.1995 günlü duruşmada hazır bulunan sanıktan, mağdurdan ve sanık müdafiinden tanık beyanlarına karşı diyecekleri sorulmuş sırasıyla sanıktan ve müdafiinden esas hakkındaki savunmaları, hemen ardından sanıktan son sözü sorulup cevap alındıktan sonra sanık müdafiinin, sanığın son sözündeki ifadesi doğrultusunda Takdir mahkemenindir. Müsnet suçtan beraatine karar verilmesini talep ediyoruz sözleri tutanağa yazılmış ve tekrar son söz sanığa verilmeden ve hiçbir işlem yapılmadan hüküm kurulmuştur. Müdafiin en son Takdir mahkemenindir. Müsnet suçtan beraetine karar verilmesini talep ediyoruz sözleri, savunma doğrultusunda ve savunmaya bir değişiklik getirmeyen biçimsel bir fazlalıktan ibarettir.
Bu itibarla Yargıtay C. Başsavcılığı itirazının reddine karar verilmelidir.
Çoğunluk görüşüne katılmayan üyeler en son sözün sanığa verilmemiş olması CMUK. nun 308/8. maddesine göre mutlak bozma sebeplerinden olduğundan itirazın kabulüne karar verilmesi gerektiği görüşü ile karşı oy kullanmışlardır.
Sonuç: Açıklanan nedenlerle Yargıtay C. Başsavcılığı itirazının REDDİNE, 04.06.1996 günü oyçokluğu ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy