(743 S. K. m. 618)
Taraflar arasındaki elatmanın önlenmesi ve işgal tazminatı davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Bigadiç Asliye Hukuk Mahkemesince davanın reddine dair verilen 4.4.1973 gün ve 474-123 sayılı kararın incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmesi üzerine,
Taşınmazın miktarı tapu sicilinde 1838 m2 olarak gösterilmiştir. Tapu kapsamına giren 4059 m2 sahanın 1938 m2'lik kısmı Belediyece kamulaştırılmıştır. Kamulaştırılan parça haritaya bağlanmıştır. Kamulaştırmadan sonra açılan miktar tezyidi davasında davalı belediye hasım olarak yer almış, davacının tapu muhtevasının 4059 m2 olduğu tesbit edilerek karar verilmiştir. Belediyece tapu kapsamına giren yerin belirli bir kısmı kamulaştırıldığına göre kamulaştırma alanı dışında kalan yere vaki elatmanın önlenmesi gerekli iken... sebebiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle, yeniden yapılan yargılama sonunda; mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dosyadaki kâğıtlara, dayandığı gerektirici nedenlere göre Hukuk Genel Kurulunca da benimsenen Özel Daire bozma kararına uyulmak gerekirken önceki kararda direnilmesi aykırıdır. Direnme kararı bozulmalıdır.
Temyiz itirazlarının kabulü ile direnme kararının Özel Daire bozma kararında gösterilen sebeplerle BOZULMASINA, oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy