(1086 S. K. m. 283)
Dava: Taraflar arasındaki menfi tespit davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Kartal Asliye 2. Hukuk Mahkemesince davanın kabulüne dair verilen 11/4/1974 gün ve 671-210 sayılı kararın incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmesi üzerine,Yargıtay 15. Hukuk Dairesinin 24/6/1974 gün ve 596-593 sayılı ilâmiyle, ( davalı tüm işi 27 bin liraya bitirip davacıya teslimi yüklendiğine göre, sözleşmenin bozulmasına kadar devam eden süre içinde meydana getirilen işin bilirkişi aracılığı ile tespiti gerekir. Tespit raporunun kesinleştiğinden bahisle davalı itirazının incelenmemiş olması isabetsizdir. ) gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle, yeniden yapılan yargı sonunda; mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
Hukuk Genel Kurulunca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
Karar: Usulün 283. maddesi hükmünce bilirkişi raporunun müphem ve noksan kısımlarına ilişkin itirazlar süreye bağlı olup; diğer yönlerden dava sona erinceye kadar rapora itiraz edilebilir. Bu nedenlerle Hukuk Genel Kurulunca da benimsenen özel daire bozma kararına uyulmak gerekirken önceki kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Direnme kararı bozulmalıdır.
Sonuç:
Temyiz itirazlarının kabulü ile, direnme kararının özel daire bozma kararında gösterilen sebeplerden dolayı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 429 ncu maddesi gereğince Bozulmasına, 23.3.1977 gününde oyçokluğu ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy