(818 S. K. m. 60)
Dava: Taraflar arasındaki binada hasar nedeniyle tazminat davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Yalova Asliye Hukuk Mahkemesince davanın reddine dair verilen 7.5.1976 gün ve 347/236 sayılı kararın incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmesi üzerine,
İncelenen 1975/155 esas sayılı tesbit dosyasındaki dilekçe tarihi 27.6.1975'dir. Bu tarihten itibaren dava tarihine kadar bir yıllık süre dolmamıştır. Bu bakımdan davanın zamanaşımı yönünden reddi yasaya aykırıdır gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle, yeniden yapılan yargılama sonunda mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
Hukuk Genel Kurulu'nca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
Karar: Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dosyadaki kağıtlara, dayandığı gerektirici nedenlere göre Hukuk Genel Kurulunca da benimsenen özel daire bozma kararına uyulmak gerekirken önceki kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Bu nedenle direnme kararı bozulmalıdır.
Sonuç: Temyiz itirazlarının kabulü ile direnme kararının özel daire bozma kararında gösterilen sebeplerden dolayı BOZULMASINA bozmada oybirliği nedeniyle oyçokluğu ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy