(743 S. K. m. 658, 659)
Dava: Taraflar arasındaki Şufa davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Adana Dördüncü Asliye Hukuk Mahkemesince davanın reddine dair verilen 12.5.1975 gün ve 73/1237-415 sayılı kararın incelenmesi davacı tarafından istenilmesi üzerine Yargıtay Altıncı Hukuk Dairesi'nin 10.5.1977 gün ve 76/697-309 sayılı ilamıyla,
Karar: ... Şufa davası 18.12.1973'de açılmıştır. Meşru hisseye davalı, tescile dair ilam olarak sahip olmuştur. Bu durumda satışa ıttıla satış vaadi tarihi değil, tescile dair ilamın kesinleşmesi tarihidir. Hükmün kesinleşme tarihi ise Kasım 1970'dir. Dinlenen davalı tanıkları davacının kesinleşme tarihine göre bir aylık hak düşürücü süreyi geçirdiği konusunda kesin bir beyanda bulunmamışlardır. Tanıkların açıklamaları ilamın kesinleşmesinden önceye aittir. Şufa hakkının kabulü gerekir... gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle, yeniden yapılan yargılama sonunda; mahkemece, önceki kararda direnilmiştir.
Hukuk Genel Kurulunca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kâğıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
Paydaşlardan biri, payının davalıya satışı hakkında vaadde bulunmuş, ancak tescile yanaşılmaması nedeniyle davalı mahkemeye başvurarak tescile karar almış ve bu karar infaz olunmuştur. Davacı tescil ilamına konu olan paya ilişkin olarak Şufa hakkını kullanmıştır. Burada hak düşürücü süre, satış vaadi gününde değil, davalı adına mülkiyet hakkının doğumu günü olan tescil kararının kesinleştiği tarihte işlemeye başlar. Sözü geçen kararın kesinleşme tarihi itibarıyla hak düşürücü sürenin geçirildiğini davalı isbat edemediğinden mahkemece Hukuk Genel Kurulunca da benimsenen Özel Daire bozma kararına uyulmak gerekirken önceki kararda direnilmesi Usul ve Yasa'ya aykırıdır. Direnme kararı bozulmalıdır.
Sonuç: Temyiz itirazlarının kabulü ile direnme kararının Özel Daire bozma kararlarında gösterilen sebeplerden dolayı HUMK.'nun 429. maddesi gereğince BOZULMASINA, oyçokluğu ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy