(1086 S. K. m. 38) (743 S. K. m. 13)
Taraflar arasındaki iade veya alacak davasından dolayı yapılan yargılama sonunda, Domaniç Asliye Hukuk Mahkemesince davanın kısmen kabulüne dair verilen 28.12.1984 gün ve 34/131 sayılı kararın incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmesi üzerine, Y.2.H.D.nin 28.11.1985 gün ve 9234-9985 sayılı ilamıyla (...Davacının, kendisinde bulunan davaya konu bir kısım altınları ile diğer eşyayı muhtara yediemin olarak bıraktığı gerçekleşmiştir. Başka bir anlatımla bu eşyaların dava tarihinde davalıda olmadığı anlaşılmıştır. Ayrıca davalı verdiği cevapta aynı eşyalara sahiplenmediğini belirtmiş ve bir hak iddiasında da bulunmamıştır. Bu durumda davalının muarazasının dahi bulunmadığı sabit iken sanki altınlar ve bir kısım eşyalar davalı tarafından alıkonmuş ya da hak iddiasında bulunulmuşçasına bunların davalıdan alınmasına karar verilmesi Usul ve Kanun'a aykırı olup hükmün bozulması gerekirken bu yön Yargıtay incelemesi sırasında gözden kaçmış hüküm onanmış, şimdi ise karar düzeltme isteği kabul edilerek onama kararının kaldırılması ve mahkeme kararının gösterilen sebeple bozulması uygun düşmüştür...) gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle, yeniden yapılan yargılama sonunda; mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
HGK. nca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kâğıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
Davalı Mehmet Kandemir'in doğuştan geri zekalı olduğu, bu nedenle hukuki ehliyetinin bulunmadığı ve Sulh Mahkemesince babasının vasi tayin edildiği hususları dosyada mevcut Domaniç Asliye Hukuk Mahkemesinin 19.3.1986 tarih ve 25-35 sayılı kararının suretinden anlaşılmaktadır.
Mahkemece bu yön üzerinde durulmaksızın, hukuki ehliyeti olmayan ve davayı takip yetkisi bulunmayan davalı Mehmet Kandemir'in huzuru ile ve onun tayin ettiği vekil ile davaya bakılarak sonuçlandırılması Usul ve Yasa'ya aykırıdır.
Direnme kararı, bu nedenle bozulmalıdır. Bozma nedenine göre işin esasının incelenmesine gerek görülmemiştir.
Davalı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile direnme kararının yukarıda gösterilen nedenlerden dolayı HUMK'nun 429. maddesi gereğince BOZULMASINA, istek halinde temyiz peşin harcının geri verilmesine oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy