(743 S. K. m. 618) (1086 S. K. m. 275)
Taraflar arasındaki elatmanın önlenmesi davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Kırklareli Asliye Hukuk Mahkemesince davanın kabulüne dair verilen 12.1.1985 gün 1978/266 - 1985/516 sayılı kararın incelenmesi davacı ve davalı tarafından istenilmesi üzerine,
( ...Davacı, 1973 tarih 56 ve 57 Nolu tapu kayıtlarına dayanarak iki parça taşınmaza elatmanın önlenmesini istemiştir. Tapu kayıtlarının çekişmeli yerlere uymadığından bahisle reddine ilişkin hüküm dairece davacının dayandığı kayıtların ilk tesislerinden itibaren getirtilmesi, komşu kayıtlardan da yararlanılarak yaşlı bilirkişiler aracılığı ile sağlıklı bir uygulama yapılması gerektiği yönlerinden bozulmuştur. Bozmadan sonra davalılardan İbrahim T. birleştirilen davasında 57 Nolu tapu kaydı kapsamında kaldığı ileri sürülen taşınmazın anılan kayıtla ilgisi bulunmadığını ileri sürerek zilyetlik nedeniyle davacının elatmasının önlenmesini istemiştir. Hal böyle olunca hükmüne uyulan bozma ilamı çerçevesinde davacının dayandığı 1973 tarih 56 ve 57 Nolu tapu kayıtlarının ilk tesislerinden itibaren tüm geldilerinin getirtilmesi, çevreyi iyi bilen yaşlı ve yansız kişiler arasından seçilecek yerel ve tapu fen memuru sıfatındaki uzman bilirkişiler aracılığı ile yeniden uygulama yapılması, uygulamada komşu taşınmazlara ait dayanak kayıtlarından da yararlanılması bilirkişilerce bilinemeyen sınırlar hakkında ve birleştirilen davada ileri sürülen zilyetlik iddiası yönünden taraflarca gösterilecek tanıkların dinlenilmesi, uzman bilirkişiye uygulamayı yansıtan krokili rapor düzenlettirilmesi, böylece hasıl olacak sonuç çerçevesinde hüküm kurulması gerekirken, geldi kayıtları getirtilmeden ve hükme yeterli bir uygulama yapılmadan yazılı olduğu üzere 56 Nolu tapu kaydına dayanan davanın ve davalının 57 Nolu tapu kaydının uyduğu ileri sürülen yer hakkındaki birleştirilen davasının reddedilmesi 57 Nolu kayda dayanan davanın ise kabulüne karar verilmesi isabetsizdir...)
gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle, yeniden yapılan yargılama sonunda; mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
Hukuk Genel Kurulunca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dosyadaki tutanak ve kanıtlara, bozma kararında açıklanan gerektirici nedenlere ve özellikle, çekişmeli yerin davacı tapusu içersinde kalması zilyetliğe dayalı davanın reddi için yeterli sebep olamayacağı bu nedenle birleştirilen davada ileri sürülen zilyetlik iddiası yönünden taraflarca gösterilecek delillerin değerlendirilmesi gerekmesine göre, Hukuk Genel Kurulunca da benimsenen Özel Daire bozma kararına bu nedenle uyulmak gerekirken, önceki kararda direnilmesi Usul ve Yasaya aykırıdır. Bu nedenlerle direnme kararı bozulmalıdır.
Tarafların temyiz itirazlarının kabulü ile, direnme kararının Özel Daire bozma kararında ve yukarıda gösterilen nedenlerden dolayı HUMK nun 429. maddesi gereğince BOZULMASINA, istek halinde temyiz peşin harcının geri verilmesine, oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy