(6762 S. K. m. 592, 690)
Dava: Taraflar arasındaki "takibin durdurulması" davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Bilecik İcra Tetkik Merciince davanın kabulüne dair verilen 10.12.1985 gün ve 1985/9-1985/51 sayılı kararın incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmesi üzerine,
Yargıtay 12. Hukuk dairesinin 19.1.1987 gün ve 1986/5588-1987/324 sayılı ilamı:
(...TTK.nun 690. maddesi yolu ile bonolar hakkında da uygulanması gereken 592. maddeye göre, tedavüle çıkarılırken tamamen doldurulmamış olma hali gerçekleşmiş olup, sonradan vukubulan tamamlanmanın aradaki anlaşmalara aykırı bir şekilde düzelendiği ispat edilmedikçe hamile karşı öne sürülemez. Olayda, bu konuda bilirkişi incelemesi yapılarak, anılan Yasa hükmü gözetilmeksizin yazılı biçimde karar tesisi isabetsizdir...) gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle, yeniden yapılan yargılama sonunda; mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
Hukuk Genel Kurulunca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
Karar: Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dosyadaki tutanak ve kanıtlara, bozma kararında açıklanan gerektirici nedenlere göre, Hukuk Genel Kurulunca da benimsenen Özel Daire bozma kararına uyulmak gerekirken, önceki kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Bu nedenle direnme kararı bozulmalıdır.
Sonuç: Davalı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile, direnme kararının Özel Daire bozma kararında gösterilen nedenlerden dolayı BOZULMASINA, 18.11.1987 gününde oybirliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy