(743 S. K. m. 651)
Taraflar arasındaki tapu iptali ve tescil davasından dolayı yapılan yargılama sonunda Dazkırı Sulh Hukuk Mahkemesince davanın kabulüne dair verilen 6.5.1986 gün ve 1985/322-1988/138 sayılı kararın incelenmesi davalı tarafından istenilmesi üzerine,
(... Taraflara ait taşınmazlar tapulama görmüş olup kendi mülkiyet sınırını tapu haritasına göre almak ve inşaatını ona göre yapmak sevkiinde iken davalının taşınmazına tecavüzle duvar inşaasında ve saçağını uzatmasında iyi niyetin varlığı kabul edilemez. Bu hususlar göz önünde tutulmadan yazılı gerekçe ile temlik isteğinin kabulü doğru görülmemiştir...)
gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle yeniden yapılan yargılama sonunda; mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
Hukuk Genel incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kâğıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
Taraflara ait taşınmazlar 1981 yılında yapılan tapulama çalışmaları sırasında tespit edilerek 1983 yılında tapuya tescil edilmiştir. Davaya konu yapının 1979 yılında yapıldığı saptandığına göre, bu tarih itibarıyla taşınmazların harita ve çapları mevcut olmadığından bu yöne ilişkin direnme doğru olup, işin esasına yönelik temyiz itirazlarının incelenmesi için dosyanın Özel Daireye gönderilmesi gerekir.
Yukarıda açıklanan nedenlerle işin esasına yönelik temyiz itirazlarının incelenmesi için dosyanın 14. Hukuk Dairesine gönderilmesine, oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy