(743 S. K. m. 641)
Taraflar arasındaki kadastro tespitine itiraz davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Fethiye Kadastro Mahkemesince davanın kabulüne dair vekili tarafından istenilmesi üzerine,
Yargıtay 16. Hukuk Dairesinin 24.4.1989 gün ve 5838 -6059 sayılı ilamı;
(... Müdahilin dayanağını oluşturan vergi kaydının üç hududu mera okumakta, eylemli olarak değişebilir sınır yönünde mera bulunmaktadır. Mera ve ormanın zilyetlikle iktisabı mümkün değildir. Maddi delil karşısında bilirkişi ve tanık beyanlarına değer verilemez. Müdahilin dayandığı vergi kaydının revizyon gördüğü parseller de dikkate alınarak ve miktarına değer verilerek kapsamı belirlenmeli, kayıt miktar fazlasını oluşturan arazi ise orman olarak Hazine adına tescil edilmelidir...) gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle, yeniden yapılan yargılama sonunda; mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
Hukuk Genel Kurulunca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dosyadaki tutanak ve kanıtlara, bozma kararında açıklanan gerektirici nedenlere ve özellikle tapulamaca yapılan tesbit itirazlı iken, başlayan Orman Kadastrosunca aynı çekişmeli taşınmazın Orman tahdit alanı dışında bırakılmasına ilişkin orman kadastrosu kural olarak kesinleşemez. Bu taşınmazın niteliğinin belirlenip gerekli değerlendirmesinin yapılması görevi tapılama tespitine itiraz üzerine duruma el koyan mahkemeye aittir. Somut olayda, yerel bilirkişi sözleri ve komşu taşınmazların eylemli durumları gözetildiğinde, mera sözcüğü ile anlatılmak istenilen taşınmazın, orman niteliğinde olduğunun kabulü gerektiği açıkça anlaşılmaktadır. O halde Hukuk Genel Kurulunca da benimsenen Özel Daire bozma kararına bu nedenle uyulmak gerekirken, önceki kararda direnilmesi Usul ve Yasaya aykırıdır. Bu nedenle direnme kararı bozulmalıdır.
Davacı ve davalının temyiz itirazlarının kabulü ile, direnme kararının Özel Daire bozma kararında ve yukarıda gösterilen nedenlerden dolayı BOZULMASINA oyçokluğu ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy