(743 S. K. m. 658, 659) (1086 S. K. Ek m. 2)
Dava: Taraflar arasındaki "şufa" davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Samsun 2. Sulh Hukuk Mahkemesince davanın kabulüne dair verilen 25.4.1989 gün ve 1292-349 sayılı kararın incelenmesi davalı tarafından istenilmesi üzerine,
Yargıtay 6. Hukuk Dairesinin 5.10.1989 gün ve 12529-14367 sayılı ilamı:
(......Şuf'a bedeli, davalıya şuf'alı pay her kaça mal olmuşsa odur. Bu bedele davalının ödemesi lüzum gelen harç ve masraflarda dahildir. Davacı şuf'alı payın harçsız 500.000 lira olduğunu ileri sürmüştür. Bu bedelle satılan pay şekliyle 20.000 lira harç ödeneceği tapudan gelen yazıdan anlaşılmaktadır. Bu sebeple şuf'a bedeli 500.000 liranın üstüne çıktığına göre görev cihetinin düşünülmemesi hatalı görüldüğünden kararın bu sebeple bozulması gerekmiştir...) gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle yeniden yapılan yargılama sonunda; mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
Hukuk Genel Kurulunca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
Karar: Sulh Hukuk Mahkemesinin (davanın esastan kabulüne) ilişkin kararı, Özel Dairenin yukarıya metni aynen alınan ilamı ile dava değerine işaretle görev yönünden bozulmuştur.
Dava dilekçesinde gösterilen miktara, iddiaya göre satış sırasında ödenmesi gereken tapu harcının da eklenmesi durumunda bulunacak dava değeri nazara alındığında davaya bakmada Asliye Hukuk Mahkemesinin görevli olduğu açıklıkla anlaşılmaktadır. Özel Dairenin bu yöne değinen bozma kararı yerindedir. Ancak H.U.M.K.na 3156 sayılı Yasa ile eklenmiş olan Ek Madde 2 uyarınca Sulh Mahkemelerinin dava değeri itibariyle görevi, bozma kararından sonra, 1.1.1990 gününde dört kat yükseltilmiştir. Bu durumda olayda, tapu harcının ilavesi suretiyle de olsa davaya bakmanın miktar olarak Sulh Hukuk Mahkemesinin görevine girdiği aşikardır. O halde göreve ilişkin direnme kararı bu nedenle doğru olup, işin esasının incelenmesi için dosyanın, Özel Daireye gönderilmesi gerekir.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenle, işin esasına yönelik temyiz incelemesinin yapılabilmesi için dosyanın, 6. Hukuk Dairesine gönderilmesine, 07.03.1990 tarihinde oyçokluğu ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy