(743 S. K. m. 639)
Taraflar arasındaki tescil davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Gemerek Asliye Hukuk Mahkemesince davanın kabulüne dair verilen 2.12.1988 gün ve 1988/52421 sayılı kararın incelenmesi davalılardan Hazine temsilcisi tarafından istenilmesi üzerine,
Yargıtay 8.Hukuk Dairesinin 22.3.1989 gün ve 1989/1189-2878 sayılı ilâmı;
(... Mahkemece yapılan araştırma ve inceleme hükme yeterli bulunmamaktadır. Dava konusu edilip tesciline karar verilen taşınmazın güney sınırında Şöse bulunduğu keşifte çizilen krokiden anlaşılmaktadır. Şösenin niteliği üzerinde durulmamıştır. Şöse devlet karayollarını ait bir yol ise M.K.nun 639/3.maddesinde yazılı olduğu gibi ilgili kamu tüzel kişisi sıfatıyla Karayolları Genel Müdürlüğünün davaya katılması gerekir. Bu yol kamulaştırma sonucu oluşturulmuş ise kamulaştırma harita ve sair belgelerinin bulunduğu yerden getirtilerek yerinde uygulanmak suretiyle bu yönden yola bir tecavüz olup olmadığı araştırılmalıdır. Eksik inceleme ile hüküm tesisi isabetsizdir... ) gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle, yeniden yapılan yargılama sonunda; mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
Hukuk Genel Kurulunca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
Yerel Mahkemece, bozmadan sonra yine davanın kabulüne karar verilmiştir. Ancak bu kez verilen kabul kararına Özel Daire bozmasında işaret edilen dava konusu taşınmazın güney sınırında bulunan şösenin niteliğinin belirlenmesi ve M.K.nun 639/3.maddesi gözetilerek ilgili kamu tüzel kişiliğinin davaya katılması ve yolun kamulaştırma sonucu oluşturulmuş bulunması halinde, tecavüz durumunun araştırılması gereğine değinen sebepler çerçevesinde davacının ilgili mercilerden aldığı cevabi yazılar gerekçe yapılmıştır. Bu itibarla ortada direnme kararı değil, bozulan önceki kararda değinilmeyen hususların gerekçe yapıldığı yeni bir hüküm varlığının kabulü gerekir.
O halde yeni hükme yönelik temyiz incelemesinin yapılabilmesi için dosya Özel Dairesine gönderilmelidir.
Yukarıda açıklanan nedenlerle yeni hükme yönelik temyiz itirazlarının incelenmesi için dosyanın 8. Hukuk Dairesine gönderilmesine, oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy