(1086 S. K. m. 38) (3402 S. K. m. 4)
Taraflar arasındaki tapu iptali ve tescil davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Ürgüp Asliye Hukuk Mahkemesi'nce davanın reddine dair verilen 18.9.1990 gün ve 1988/1761990/183 sayılı kararın incelenmesi davacılar vekili tarafından istenilmesi üzerine; Yargıtay 1. Hukuk Dairesi'nin 4.4.1991 gün ve 1991/8694545 sayılı ilâmı:
(... Davacı, tapuya dayanarak 2613 sayılı Yasaya göre, tesbit gören kaydın iptal ve tescilini istemiştir. 3402 sayılı Yasa 9.10.1987 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Anılan Yasanın geçici 4/3 maddesine göre verilen ek süre davanın açıldığı tarihte sona ermemiştir. Hal böyle olunca, işin esastan incelenip sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken, hak düşürücü süreden söz edilerek davanın reddedilmesi doğru değildir...) gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle yeniden yapılan yargılama sonunda; mahkemece Belediye yönünden önceki kararda direnilmiş Hazine yönünden uyularak karar verilmiştir.
Hukuk Genel Kurulu'nca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kâğıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
1- Dava, tapu iptali ve tescil isteğine ilişkindir.
Önceki malik Belediye ve onun temliki ile malik durumuna giren Hazineye husumet yöneltilmek suretiyle açılmıştır. Tapu iptali ve tescil istemi ile açılan davalarda husumetin kayıt malikine yöneltilmesi asıldır. Somut olayda da davalı Belediye kayden maliki bulunduğu taşınmazları diğer davalı Hazineye temlik etmek sureti ile bu yerlerle ilişkisini kesmiştir. O itibarla uyuşmazlığın niteliğine göre davada eski malik Belediyeye husumet düşmez. Yerel mahkemenin davalılardan Belediye yönünden davanın husumetten reddine dair direnmesi doğrudur. O halde hükmün davalı Belediye hakkındaki red kararı onanmalıdır.
2- Özel Dairece diğer davalı yeni kayıt maliki Hazine hakkında açılan iptal ve tescil davasının süresinde bulunduğuna ilişkin bozma kararına mahkemece uyularak yeni bir hüküm kurulmuştur. Bu durumda da dosya, hükmüne uyulan bozma kararından sonra verilen hükme yönelik temyiz itirazlarının incelenmesi için Özel Dairesine gönderilmelidir.
Sonuç: 1- Davalı Belediye hakkındaki husumet yönünden davanın reddine ilişkin direnme kararı usul ve yasaya uygun bulunduğundan onanmasına, gerekli temyiz ilâm harcı peşin alınmış olduğundan başkaca harç alınmasına mahal olmadığına,
2- Diğer davalı Hazine hakkındaki davanın süresinde bulunduğuna dair bozma kararına uyularak kurulan yeni hükmün esasına yönelik temyiz itirazlarının incelenmesi için dosyanın 1. Hukuk Dairesine gönderilmesine, oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy