(1086 S. K. m. 83)
Dava: Taraflar arasındaki "tahdide itiraz" davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Samsun Kadastro Mahkemesince davanın kısmen kabulüne, kısmen reddine dair verilen 3.12.1997 gün ve 1996/67 E-1997/49 K. sayılı kararın incelenmesi taraf vekilleri tarafından istenilmesi üzerine, Yargıtay 20. Hukuk Dairesinin 15.6.1998 gün ve 1998/4125-6245 sayılı ilamı ile; (...Davacı Orman Bakanlığı, Orman Yönetimini hasım göstererek 27.8.1996 tarihinde açmış olduğu davada dava konusu taşınmazın yörede yapılan orman tahdidinde orman tahdit sınırları dışında bırakıldığını, taşınmazın orman sınırları içine alınmasını istemiştir. Yargılama aşamasında taşınmazın davada taraf olmayan dahili davalılar adına tapulu olduğunun belirlenmesi üzerine, 6.2.1997 havale tarihli dilekçe ile adı geçen kişiyi davaya dahil etmiştir. Dava aşamasında ıslah, suretiyle de olsa hasım değiştirme olanağı yoktur. Dahili davanın yapıldığı tarihte orman tahdidi kesinleşmiş olup, taşınmaz kesinleşen bu orman tahdidinde orman sayılmıyan yer bu kapsamda kalıp, davanın bu kesinleşen tahdide göre çözülerek davanın reddi gerekirken, yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırıdır...) gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle yeniden yapılan yargılama sonunda; mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
Hukuk Genel Kurulu'nca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
Karar: Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına dosyadaki tutanak ve kanıtlara, bozma kararında açıklanan gerektirici nedenlere ve özellikle, 28.4.1999 gün, 1999/20-255 Esas 1999/246 karar sayılı Hukuk Genel Kurulu Kararında yazılan gerekçelerin ve sonucun tartışılıp aynen benimsenmiş bulunmasına göre. Hukuk Genel Kurulu'nca da benimsenen Özel Daire bozma kararına uyulmak gerekirken, önceki kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Bu nedenle direnme kararı bozulmalıdır.
Sonuç: Davacı vekili ile dayalı Orman Genel Müdürlüğü vekillerinin temyiz itirazlarının kabulü ile, direnme kararının Özel Daire bozma kararında gösterilen nedenlerden dolayı HUMK.nun 429. maddesi gereğince BOZULMASINA, istek halinde temyiz peşin harcının geri verilmesine, 29.9.1999 gününde oyçokluğu ile karar verildi.(¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy