(818 S. K. m. 41)
Taraflar arasındaki tazminat davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Sarıyer Asliye 4.Hukuk Mahkemesince davanın kısmen kabulüne dair verilen 15.9.1992 gün ve 1991/625-1992/613 sayılı karârın incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmesi üzerine,
Yargıtay 4.Hukuk Dairesinin 1.3.1994 gün ve 1994/602-1852 sayılı ilamı
( ...Davacı, davalının haksız olarak kendi sınırında bulunan duvar ve tel örgüyü yıkarak zarar verdiğini bu nedenle gerçekleşen zararın tazminini istemiştir. Mahkeme, davalının hukuka aykırı eylemini kabul ederek 5.300.000 TL. nin tahsiline karar verilmiştir.
Davalı, davacının yolunu kapattığı için yıkma eylemini gerçekleştirdiğini ve bu konuda meni müdahale davası açtığını ve davacının duvar yapmak suretiyle vaki elatmasının önlenmesine karar verildiğini ileriye sürmüştür. Gerçekten Sarıyer Asliye 4.Hukuk Mahkemesinin 5.6.1992 tarihli kararı ile elatmanın önlenmesine karar verildiği anlaşılmıştır.
O halde, mahkemenin, davalının eylemini hukuka uygun duruma getirecek el atmanın önlenmesi ile ilgili kararı tartışmadan hüküm kurulması usule aykırı olup hüküm bu nedenle bozulmalıdır.
Mahkemece yapılacak iş, el atmanın önlenmesi ile ilgili kararla kesinleşen hükmün dava konusu yıkılan duvar ve tel örgü ile ilgili olup olmadığını tespit edip aynı yer hakkında ise amacı aşan bir eylem bulunup bulunmadığının ve varsa zararı da belirleyip sonucuna göre karar vermekten ibarettir..) gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle yeniden yapılan yargılama sonunda; mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu Kararı:
Hukuk Genel Kurulu'nca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dosyadaki tutanak ve kanıtlara, bozma kararında açıklanan gerektirici nedenlere göre, Hukuk Genel Kurulu'nca da benimsenen Özel Daire bozma kararına uyulmak gerekirken, önceki kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Bu nedenle direnme kararı bozulmalıdır.
Davalı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile, direnme kararı Özel Daire bozma kararında gösterilen nedenlerden dolayı BOZULMASINA oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy