(743 S. K. m. 310)
Dava: Taraflar arasındaki babalık davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; İzmir Asliye 11. Hukuk Mahkemesince davanın kabulüne dair verilen 3.11.1993 gün ve 1992/40- 1993/784 sayılı kararın incelenmesi davacı vekili ye davalı tarafından istenilmesi üzerine,
Yargıtay 2. Hukuk Dairesinin 14.2.1994 gün ve 1994/1054-1555 sayılı ilamı ile;
( ...1- Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuna uygun sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir yanlışlık görülmemesine göre davalının tüm temyiz itirazları yersizdir.
2- Davacının temyizine gelince: Davacı tarafından dinletilen ve aksi iddia ve ispat edilmeyen tanık Özgür'ün anlatımlarından davalının davacıya sen okulunu bitir ben de işimi yoluna koyayım evleniriz dediği gerçekleşmiştir. Davalının o tarihte evli olduğunun davacı tarafından bilindiğine ilişkin dosyada bir delil de bulunmamaktadır. Bu itibarla davalının evlenme vaadini samimi bulan davacının onunla ilişkiye girdiğinin kabulü gerekir. Açıklanan nedenlerle Medeni Kanunun 310. maddesinin koşulları oluşmuştur. O halde tüm sonuçlarıyla babalığa hüküm edilmesi gerekirken yazılı düşüncelerle biyolojik (tabii) babalığa hüküm edilmesi doğru bulunmamıştır...) gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle yeniden yapılan yargılama sonunda; mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
Hukuk Genel Kurulu'nca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kâğıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
Karar: Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dosyadaki tutanak ve kanıtlara, bozma kararında açıklanan gerektirici nedenlere göre, Hukuk Genel Kurulu'nca da benimsenen Özel Daire bozma kararına uyulmak gerekirken, önceki kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Bu nedenle direnme kararı bozulmalıdır.
Sonuç: Davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile direnme kararının Özel Daire bozma kararında gösterilen nedenlerden dolayı HUMK. nun 429. maddesi gereğince BOZULMASINA, oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy